RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вчені знайшли скам'янілості хижака з колючими кінцівками, якому 400 млн років: фото

Вчені з Нанкинского інституту геології і палеонтології виявили на півдні Китаю скам'янілості Terropterus xiushanensis - морського скорпіона, який жив за часів силурійського періоду близько 435 мільйонів років тому.

Про це розповідається в дослідженні в журналі Science Bulletin.

Евріптеріди, також відомі як ракоскорпіони або морські скорпіони, - загін викопних членистоногих. Одне з його сімейств - Mixopteridae, представники якого були досить великими істотами, що нагадують скорпіонів. У них були довгі і колючі кінцівки, необхідні для полювання.

Виявлений Terropterus xiushanensis - перший і найдавніший міксоптерід з суперконтиненту Гондвана, який сформувався близько 530-750 мільйонів років тому. Це сталося після того, як більший суперконтинент Пангея розколовся на дві частини.

Молоді ракоскорпіони досягали майже метра в довжину і відрізнялися унікальним розташуванням шипів на просомальній кінцівці. Вчені вважають, що цей хижак займав високе положення в харчовому ланцюгу.

"Володіючи такими великими колючими кінцівками і, ймовірно, отруйним тельсоном (анальна лопать ракоподібних, - "Апостроф"), Terropterus xiushanensis був здатний зловити здобич і відігравав важливу роль серед головних хижаків в морській екосистемі за часів раннього силуру", - зазначили вчені.

Як розповідав "Апостроф", раніше французька група палеонтологів виявила скам'янілості богомола, який жив 100 мільйонів років тому в крейдяному періоді.