RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як виглядають найдавніші мумії у світі: фото з підземного "міста мертвих"

Жителі порту Аріка, заснованого біля кордону Чилі з Перу, десятки років живуть разом з муміями.

Про це пише ВВС.

Задовго до заснування населеного пункту там мешкав народ чинчорро. Вперше мумії стародавніх людей виявили в Аріці 1917 року. Під час розкопок місцевого пляжу німецькі археологи натрапили на останки людей, вік яких становив понад 7 тисяч років.

Народ чинчорро серйозно ставився до процесу муміфікації. З мертвого тіла знімали шкіру, через невеликі розрізи виймали внутрішні органи та засушували інше. Через час свіжу мумію набивали рослинними волокнами, закріплювали у вертикальному положенні дерев'яними ціпками та "надягали" на неї шкіру назад.

Потім до голови мумії прикріплювали перуку з чорного волосся, а обличчя спеціально покривали глиною. По завершенню муміфікації тіло фарбували в яскраво-червоний і чорний кольори, використовуючи при цьому лаки з мінералів, що були видобуті в природі.

Чинчорро спеціально відмовлялися від рослинних олій та тканинних пов'язок, і муміфікували людей із різних верств населення. На початку минулого століття археологи натрапили на сотні мумій, що повністю або частково збереглися, які, в прямому розумінні слова, мешкають поверх цвинтаря.

Більше того, місцевих жителів зовсім не бентежить жити поряд із тілами людей із народу чинчорро, а мумії вже визнали частиною Світової спадщини ЮНЕСКО.

"На відміну від Риму, який стоїть на мармурових пам'ятниках, ми в Аріці стоїмо на людських останках, до яких треба ставитись особливо дбайливо", - заявив мер міста Херардо Еспіндола Рохас і розпорядився, щоб на місці будь-якого будівництва була присутня група археологів.

Раніше ми розповідали, що вчені вперше відтворили обличчя єгипетських мумій за допомогою генетичних даних.