RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Битва за клімат: яке рішення ухвалили на саміті ООН і що з ним не так

За підсумками кліматичної конференції ООН в Глазго, на якій президент Володимир Зеленський зобов'язав Україну до 2030 року скоротити свої викиди парникових газів на 65%, учасники домовилися відкоригувати національні кліматичні цілі до кінця 2022 року і домогтися того, щоб обмежити глобальне потепління 1,5 градусами Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем.

Про це повідомляє інформагентство DW.

В угоді зазначається, що необхідно поступово скорочувати використання вугільних електростанцій. Спочатку планували, що в угоді буде говорити про повну відмову від вугілля, але Китай та Індія не підтримали цю ідею та висловилися проти. Федеральний міністр охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки Свенья Шульце схвально прокоментувала початок відмови у всьому світі від вугілля, незважаючи на більш неоднозначне формулювання в угоді.

За словами прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, це перша у світі угода міжнародного рівня про скорочення вугілля, тож ця домовленість є великим кроком. Крім того, наразі є дорожня карта для обмеження глобального потепління 1,5 градусами.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що ера субсидування викопного палива добігає кінця.

Водночас, на думку генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, угода вийшла компромісною, а домовленості щодо клімату недостатніми. Він зазначив, що битва за клімат дорівнює битві за життя населення Землі і вона має бути виграна.

На відміну від Гутерріша, федеральний міністр з питань економічного співробітництва та розвитку Німеччини Герд Мюллер розчарований, що на конференції не досягли належних результатів щодо захисту бідних країн від наслідку зміни клімату.

"Багато країн, що розвиваються, не можуть більше втрачати час, для них зміна клімату давно стала гіркою реальністю" , - сказав він.

Крім того, кліматична активістка Грета Тунберг зі Швеції назвала "стрясанням повітря" переговори на даній конференції, тому що відповідна робота триває за межами залів.

Нагадаємо, 31 жовтня у Глазго (Шотландія) з хвилини мовчання на згадку про жертв пандемії COVID-19 розпочалася конференція ООН зі зміни клімату. На саміті спливла тема окупації Росією українського Криму, окупантів поставили на місце.