RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Образа на тисячі років: у Британії знайшли оригінальне графіті римського легіонера

Археологи в Британії виявили серед руїн давньоримського Валу Адріана графіті, які висміюють легіонерів, а то й відверто ганьблять їх.

Про це повідомляє газета Daily Mail.

В історичному місці, яке налічує 1700 років, дослідники виявили великий фалос і напис, який таврує римського солдата на ім'я Секундин - Secundinus cacor, тобто "зас*анець".

"У його автора явно були великі проблеми з Секундином, і він був досить упевнений, щоб публічно оголосити про свої думки у камені" , - сказав д-р Ендрю Бірлі, директор розкопок та генеральний директор Vindolanda Trust.

"Я не сумніваюся, що Секундіи був би менш, аніж здивований, побачивши це, коли він тинявся по цьому місцю понад 1700 років тому", - додав археолог.

Графіті було виявлено у Віндоланді, мальовничому форті та поселенні в сільській місцевості Нортумберленда, яке є частиною Всесвітньої спадщини Валу Адріана.

Це не перший випадок, коли химерні каракулі було знайдені у Віндоланді – раніше археологи знайшли рукописне запрошення на день народження, де одна жінка запросила свою дорогу сестру долучитися до неї.

Видання нагадало, що гравіювання фалосів - не рідкість на Валі Адріана, загалом 13 із них тепер знайдено на історичному місці.

І хоча символ зазвичай розглядається як зображення сили та мужності, це, ймовірно, не відноситься до нового відкриття. У цьому випадку автор "спритно взяв його сенс і підірвав його у своїх власних цілях", на думку дослідників.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у форті Віндоланд на Валу Адріана археологи знайшли рідкісну свинцеву чашу з релігійною іконографією.