RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Роботи відчують біль: вчені створюють "шкіру", що передає неприємні відчуття

Незабаром роботи зможуть відчувати біль завдяки розробці нової електронної шкіри, яка здатна імітувати неприємні відчуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Його реалізм жахає: британці показали найбільш просунутого у світі гуманоїдного робота, фото та відео

Про це повідомляє спеціалізований журнал Science Robotics.

Вчені, які стоять за винаходом, кажуть, що механічна рука, обтягнута "розумною" шкірою, показала чудову здатність вчитися реагувати на зовнішні подразники, такі як удар у долоню.

Творці шкіри використовують нову систему обробки інформації, що базується на "синаптичних транзисторах", які імітують нейронні шляхи мозку, щоб навчитися відчувати біль.

Експерти десятиліттями працювали над створенням штучної шкіри з сенсорною чутливістю, з одним широко вивченим методом, що включає безліч контактних датчиків на всій поверхні електронної шкіри, щоб вона могла виявляти, коли вона вступає в контакт з об'єктом.

Команда інженерів з Університету Глазго вигадала новий прототип електронної шкіри, який, на їхню думку, є великим досягненням у галузі сенсорної робототехніки. Вони аналізували, як периферична нервова система людини інтерпретує сигнали шкіри.

Щоб створити електронну шкіру, здатну проводити потрібні обчислення, дослідники надрукували сітку з 168 синаптичних транзисторів, виготовлених з нанодротів оксиду цинку, безпосередньо на гнучкої поверхні пластикової поверхні. Потім вони з'єднали синаптичний транзистор із датчиком шкіри над долонею руки робота у формі людини.

Датчик реєструє зміну свого електричного опору при дотику, причому легке торкання відповідає невеликій зміні, а жорсткіше торкання створює більшу зміну. Вчені заявили, що цей вхід призначено для імітації того, як сенсорні нейрони працюють в організмі людини.

У ранніх прототипах електронної шкіри ці вхідні дані відправляли на комп'ютер для обробки, де часто виникали затримки.

Розробка електронної шкіри є останнім проривом у гнучких друкованих поверхнях від групи Bendable Electronics and Sensing Technologies (BEST) Університету Глазго, очолюваної професором Равіндером Дахією.

Фото: Равіндер Дахія

"Ми всі вчимося на ранній стадії нашого життя адекватно реагувати на несподівані подразники, такі як біль, щоб ми не завдавали собі шкоди знову, - сказав він. - Звісно, розробка цієї нової форми електронної шкіри не включала заподіяння болю, яким ми її знаємо - це просто скорочений спосіб пояснити процес навчання на зовнішньому стимулі".

Раніше "Апостроф" розповідав, що британська компанія Engineered Arts показала найпросунутого у світі гуманоїдного робота Ameca. Він прибирає чужу руку, коли вона потрапляє до його "особистого простору".