RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Домашні завдання в Європі: як за кордоном навчаються українські школярі

Ще до масового виїзду українців на Захід усі ми чули про те, що в європейських школах немає такого обсягу домашніх завдань як у наших. Тепер батьки українських учнів переконалися у цьому на власному досвіді.

За нашими мірками, домашні завдання в закордонних школах мінімальні, а то й взагалі відсутні, пише “Апостроф”.

Наприклад, українка Олена Синчук, яка віддала своїх доньок 8 та 12 років до однієї зі шкіл Швеції, розповідає:

"Має бути баланс. Коли я розмовляла з учителем щодо домашнього завдання, вона спочатку щиро не зрозуміла, що я від неї хочу. Коли я пояснила, що таке домашнє завдання - вона була шокована і сказала, навіщо стільки займатися вдома? Коли ж у дитини вільний час? Адже дитина зненавидить школу".

Анастасія Шкала із сином емігрувала до канадської провінції Острів Принца Едуарда ще до широкомасштабної війни.

"Домашньої роботи в нашому розумінні немає, – розповідає "Апострофу" Анастасія. – Як пояснили: не у всіх дітей є вдома однакові можливості та відповідні умови для навчання. Тому максимум заданого – це п'ять прикладів з математики, решту все роблять під час навчального дня. "Звичайно, під час онлайн навчання на карантині було все по-іншому, тоді були і проекти, і різні завдання у спеціальній шкільній програмі. До речі, ноутбуки теж можна було брати додому з класу - у кожного там є свій робочий".

Киянка Оксана Тарасенко до 24 лютого водила свою доньку-дев'ятикласницю до звичайної школи столиці. З березня її дочка відвідує гімназію у Берліні.

"Немає такої величезної кількості домашніх завдань. У молодших класах взагалі практично нічого не задають. У старших класах це можуть бути якісь проекти, які вони можуть робити разом кілька днів чи тиждень. Але такого як в Україні немає, коли ти приходиш і робиш кілька домашніх завдань з кожного предмета: математика – п'ять номерів, вивчити вірш, підготуватися до тесту з біології”, - каже "Апострофу" Тарасенко.

Докладніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Співаючі директори та жодної домашки: як навчаються на Заході українські школярі