RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Вперше за Полярним колом: в Арктиці знайшли сліди загадкових приматів

Науковці, які працюють в Арктиці, знайшли сліди пращурів приматів, які жили 52 мільйони років тому. До такого висновку дійшли, ретельного вивчивши скам'янілості.

Про це повідомляється у статті Journals.plos.

Читайте також: Вчені показали, як тане крижана шапка в Антарктиді: вражаючі фото

Вчені, які натрапили на прадавні сліди на півночі Канади, вважають, що вимерлі істоти належать до частини генеалогічного дерева приматів, що відокремилося від інших до того, як це зробили попередники сучасних лемурів.

Так, дослідники з'ясували, що там, де знайшли сліди, на території сучасного острова Елсмір, жили співіснували два споріднені види приматоморфів - Ignacius mckennai та Ignacius dawsonae. Їх вважають першими відомими приматоподібними, які жили північніше Полярного кола.

За словами співавтора дослідження доктора Кріса Берда, професора екології та еволюційної біології в Канзаському університеті та старшого куратора Університетського інституту природознавства історії, це було щось подібне між лемуром та білкою.

"Щоб отримати уявлення про те, як виглядав Ignacius, уявіть собі суміш лемура і білки, яка була приблизно вдвічі менша за домашню кішку. На відміну від сучасних приматів, Ignacius мав очі з боків голови, а на пальцях рук і ніг замість нігтів були пазурі", - пояснив Берд.

Вважається, що саме з арктичних приматоморфів пішли особливі риси щелеп та зубів, які допомагали їм пережовувати більш тверду їжу, таку як горіхи і насіння. Така фізична адаптація пов'язана з умовами проживання Ignacius.

На думку вчених, приматоморфи походять від виду-предка, який вирушив з південних у північні регіони Північної Америки. Схожі скам'янілості знаходили у Вайомінгу, Техасі, Монтані, а також Колорадо.

Нагадаємо, раніше науковці попереджали, що через зміни у кліматі в Африці може зникнути єдиний льодовик.