RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як виглядав норвезький підліток 8300 років тому: вчені відновили зовнішність

Учені змогли відтворити зовнішній вигляд підлітка, який жив 8300 років тому на західному узбережжі Норвегії.

Про це повідомляє журнал Livescience.

Читайте також: Археологи знайшли в Чехії загадкову 7000-річну споруду: фото

Як зазначається, останки 15-річного підлітка науковці знайшли ще 1907 року, проте реконструювати риси обличчя вдалося тільки зараз.

Кістки стародавньої дитини знайшли у печері епохи мезоліту чи середнього кам'яного віку в Рандаберзі. Зріст був невеликим і становив 1 м 25 см. Череп хлопчика зрісся дуже рано, через що його голова набула дивної форми з опуклим чолом та потилицею. Науковою мовою це називається скафоцефалія. Однак, це не пов'язано з проблемами розвитку чи інтелектуальними порушеннями, стверджує остеолог із Музею археології Університету Ставангера в Норвегії Шон Декстер Денхем.

Згідно аналізу ДНК, очі дитини були карі, волосся темне, а шкіра смаглява.

Для реконструкції використали два КТ-сканування черепа, що дозволило створити пластикову копію, надруковану на 3D-принтері.

Оскільки товщина лицьових тканин хлопчика невідома, то взяли середні значення повноти сучасних 15-річних хлопчиків із Північної Європи, хоч судячи з місцевості навколо, хлопчик точно не голодував.

"Великий обсяг останків тварин, знайдених на цьому місці, свідчить про рясні запаси продовольства. Печера глибиною близько 9 м та шириною 5 м була заповнена залишками їжі. Також у ній вдалося знайти прикраси та рибальські інструменти, що дозволяє припустити, що печера була житлом групи давніх людей", - додали науковці.

Раніше ми писали, що під час розкопок стародавнього Дурополіса археологи натрапили на останки 2000-річних людей, які були поховані разом із тваринами, принесеними в жертву.