RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні запрацював унікальний ChatGPT: реакція українців, що відомо

В Україні тепер офіційно доступний ChatGPT, який раніше відповів, коли закінчиться війна.

Про це інформує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, який зауважив, що команда Мінцифри довго працювала над цим рішенням, надсилаючи офіційні листи, телефонуючи та зустрічаючись із керівництвом американської лабораторії OpenAI, яка розробила чат-бот зі штучним інтелектом.

Міністр зазначив, вдалося виправити несправедливість й Україну вилучили зі списку країн, у яких заблоковано ChatGPT.

Читайте також: Люди просто не здатні: штучний інтелект навчили читати почерк лікарів

У той же час програма, яка добре володіє українською, на відміну від росіян, не працюватиме на тимчасово окупованих територіях, щоб вороги не використовували її для антиукраїнської пропаганди.

Федоров подякував OpenAI за правильне та цілком логічне рішення, адже країна, яка бореться за свободу та прогрес, точно має право на доступ до революційних технологій, зазначив він.

Українці вже встигли спробувати, як працює ChatGPT, тобто Generative Pre-Trained Transformer.

Наприклад, екс-міністр економіки, почесний президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов розповів про свій досвід спілкування зі штучним інтелектом.

За його словами, зазвичай, першим питанням люди задають "Хто такий..?".

Після цього користувачі починають гратися з текстами, просячи асистента переписати якийсь, за власними вподобаннями, наприклад у "стилі Тараса Шевченка" чи задають "каверзні запитання". Але якщо питання будуть цікаві, то й відповіді сильні, а на банальщину він відповість так само, - зауважив економіст.

Більшість людей починають використовувати чат як Гугл, але треба розуміти, що ШІ добре розуміється на структурі, але не на контенті. Натомість він дуже добре всіє структурувати текст, пропонувати та використовувати фреймоворки. "Наприклад, його можна попросити написати структуру резюме або стратегічного плану розвитку для ради директорів", - запропонував Тимофій Мілованов, додавши, що все одно чат не може придумати кінцевий продукт й за це відповідає людина.

Він розповів, що використовує три підходи до завдань чату. Перший - це прямий підхід, коли чат-бот отримує завдання щось зробити. Але це найслабший варіант співпраці й рекомендується, коли бракує часу.

Другий підхід має на увазі досить детальний і великий запит, який починається з контексту та опису ролі чату. "Наприклад, я пишу що я хочу щоб ти був консультантом з маркетингу для моєї компанії. Потім я йому даю конкретну задачу. І потім пояснюю в якому форматі я би хотів отримати відповідь", - розповів Мілованов.

А третій підхід, за його словами, також починається з детального опису, але автор вже просить штучний інтелект задати йому уточнюючі питання, щоб він міг виконати свою задачу більш якісно.

Натомість ChatGPT повідомив журналістці Катерині Венжик, що вона нібито загинула у Туреччині ще у 2018 році. А потім ще почав сперечатися з нею, коли вона намагалася йому довести протилежне, розповіла про свій досвід журналістка.

Міністр юстиції Денис Малюська, розважаючись, попросив ChatGPT написати законопроект про легалізацію проституції в Україні, який був готовий вже за 30 секунд.

"Підозрюю, Мін'юст чекають скорочення вже з понеділка", - задовольнився роботою ШІ міністр.

У той же час волонтер та державний секретар Міністерства культури та інформаційної політики України Артем Біденко вважає ChatGPT звичайним конструктором, який просто складає слова у фрази.

У його випадку штучний інтелект не зміг відшукати у мережі відкриту інформацію про нього, кілька разів "поціливши у молоко", назвавши чоловіка мільйонером зі списку Форбс та навіть "мером Чернігова".

Нагадаємо, що лабораторія досліджень штучного інтелекту OpenAI додала в модель DALL-E нову функцію "зафарбовування" для перетворення тексту на зображення. Це дозволяє системі генерувати нові візуальні ефекти, які розширюють межі будь-якого зображення.