RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Турист знайшов в Альпах давній скарб: у чому унікальність знахідки

Під час походу швейцарськими Альпами турист несподівано натрапив на давньоримську монету, закопану в уламках. Туди одразу ж виїхали археологи та виявили чимало інших цікавих інших артефактів.

Про це повідомляє Newsweek.

Читайте також: В Україні археологи розкопали фігурку міфічної істоти: фото унікальної знахідки

Це місце було виявлено у 2020 році, а розкопки розпочалися влітку 2022 року групою археологів з Управління освіти та культури кантону Берн. На цю мить команда виявила 100 монет, 27 невеликих гірських кристалів, 59 римських цвяхів для взуття, брошку та фрагмент вотивної таблички у формі листа.

Вотивна табличка, знайдена під час розкопок

Археологи припускають, що це могло бути місцем священного поклоніння - місце покладання дарів римським гірським богам.

"Ми іноді знаходимо окремі римські монети в Альпах, але це місце незвичайне через кількість монет і місцезнаходження", - розповіла Регула Гублер, керівник наукового проекту дослідження. "Найбільш поширеними були б знахідки - монети, брошки - на гірських перевалах. Однак це місце далеко від людського житла, сьогодні і за часів Римської імперії, на висоті 2590 метрів над рівнем моря і безперечно не є перевалом".

Незвичайне розташування місця та зосереджений вибір скарбів, які там були зібрані, привели дослідників до думки, що це місце мало велике релігійне значення.

Недалеко від цього місця знаходиться місто Тун, де знаходиться кілька римських храмів. В одному з них археологи знайшли напис, в якому згадуються жіночі альпійські божества. Експерт розповіла, що, найімовірніше, гори мали велике релігійне значення.

Про це можуть "говорити" також кристали гірського кришталю, які знайшли поруч із монетами та прикрасами.

"Апостроф" також розповідав про те, що в Єгипті знайшли близько 100 саркофагів. Труни не перебували на денному світлі майже 2500 років. Більшість із них належать 26-й династії, яку історики та археологи називають останньою династією, що правила Єгиптом до перського завоювання у 525 році до н.е.

Вас також може зацікавити:

У Британії знайшли кельтську фігурку із "живим" фалосом: фото

Тисячі монет під землею: поляк знайшов унікальний скарб 17 століття

Одна з найдавніших у світі: як виглядає напис з ім'ям бога Одіна