RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вступ в українські виші: які документи може вимагати приймальна комісія

В Україні продовжили загальну мобілізацію та воєнний стан. Також в Україні діють нові правила військового обліку, згідно з якими кожен навчальний заклад має вести персональний облік студентів.

Про це юрист Харківської правозахисної групи Сергій Пройдак розповів в ефірі телеканалу "Еспресо".

Читайте також: Вступна кампанія 2023 р.: перелік документів, які мають подати абітурієнти

Юрист зазначив, що при вступі призовники, військовозобов'язані та резервісти мають подавати документи про військовий облік:

  • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (оформляється за відсутності бланків військових квитків або з інших причин);
  • для резервістів - військовий квиток.

У Міністерстві освіти і науки (МОН) роз'яснили, що військово-облікові документи цього року не повинні надавати лише вступники 2007 року народження або молодші. Водночас, вступники, яким виповнилося 27 років на день початку вступної кампанії, є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного, а не посвідчення про приписку.

"Військово-облікові документи, що подаються вступниками, повинні мати штамп або печатку територіального центру комплектування та соціальної підтримки. У документі має бути позначка саме органу під назвою "ТЦК та СП", не "військовий комісаріат/військкомат", - зазначив юрист.

Пройдак зазначив, що якщо вступник не подав до приймальної комісії документи про військовий облік, його має право не зарахувати як такого, хто подав не повний пакет документів.

Навчальний заклад може в окремих випадках зарахувати на навчання студента, який не подав військово-облікові документи з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження). Однак такий вступник повинен написати зобов'язання, що він подасть необхідні документи не пізніше ніж через два місяці.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні закладам освіти радять розпочати новий навчальний рік, традиційно, з 1 вересня, при цьому коледжам та ВНЗ рекомендують працювати у очному форматі.

Вас також може зацікавити:

Вступ 2023: таблиці перекладу тестових балів за НМТ

Реєстрація е-кабінету вступника: покрокова інструкція та якої помилки припускаються абітурієнти

Як вступити до українських ВНЗ у 2023 році: інструкція для кримчан