RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Навчальний рік 2023/2024: як будуть діти вчитися у школах і до чого готуватися батькам

Через повномасштабне російське вторгнення уже другий рік поспіль українські школярі змушені підлаштовуватися до нових реалій. У деяких школах торік було винятково дистанційне навчання, інші навчальні заклади організували змішану форму, але є й такі, які функціонували офлайн.

Як організували навчальний процес протягом 2023/24 навчального року розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що формат навчання обирає військова адміністрація та місцева влада, зважаючи на безпеку у конкретному регіоні та наявність укриття у закладі. Проте це не єдині проблеми, що спіткають українців - існує ймовірність, що вчителів у закладах не вистачатиме, оскільки багато з них виїхали за кордон.

Форми навчання та укриття у школах

Обов'язковою умовою очного навчання є наявність укриття у школі, де учні можуть продовжити урок під час повітряної тривоги. Важливо, щоб воно було розраховано на ту кількість вихованців, які навчаються у школі. Якщо цю умову не дотримано, може бути прийнято рішення про змішану форму, коли школярі навчаються позмінно. Ця форма навчання також передбачає виконання лабораторних, практичних та контрольних завдань саме у стінах навчального закладу. Окрім цього існує дистанційна, сімейна та екстернатна форми навчання.

Формат впродовж року можуть змінюватися залежно від безпекової ситуації. Тривалість і структуру уроків, освітнього дня та тижня визначає педагогічна рада закладу освіти.

При цьому у Міністерстві освіти і науки наголошують на тому, що учні початкової школи мають за можливості навчатися лише онлайн, аби більше соціалізуватися.

Читайте також: Медогляд перед школою і дитсадком: які треба довідки та щеплення

Скільки шкіл готові прийняти учнів

Станом на серпень поточного року, близько 75% шкіл в Україні мають найпростіші укриття. Зокрема, офлайн навчання планують відновити у навчальних закладах Києва та Київщини, тому кількість шкіл з укриттями збільшується. На Львівщині більшість шкіл також планують повернутися до очного навчання – лише в 7 закладах із понад тисячі нема сховища.

У Миколаївській області школи оголосили про готовність укриттів, але через часті обстріли в області не виключають дистанційного навчання. На Херсонщині, яку обстрілюють майже щодня, діти будуть навчатися онлайн. В Запорізькій області планується введення змішаного формату навчання. Сумська область вже впровадила всі три форми навчання: очну, дистанційну та змішану. У Харківській області наразі не розглядають можливість повернення до офлайн навчання в жодному закладі освіти.

Як відбуватиметься онлайн-навчання

Під час війни багато учнів перейшло на дистанційне навчання. Частина дітей виїхала за кордон, а інші залишилися на території України, але не можуть повернутися до своїх шкіл через окупацію та бойові дії.

За даними уряду, наразі близько мільйона дітей перебуває за кордоном. Важко точно визначити, скільки із них навчається онлайн, але кількість учнів, які обрали сімейну форму навчання, зросла в 14 разів за півтора роки (з 4 695 у 2021 році до 64 409 у 2022 році). Кількість учнів, які вибрали екстернатну форму навчання, також значно збільшилася з 11 346 у 2021 році до 33 520 у 2022 році.

Однак у МОН наголошують, що наразі за кордоном перебувають 506 тисяч здобувачів освіти залишаються за кордоном, а в Україну повертається небагато.

Зміни у школах з 1 вересня

Навчання влітку

Новий навчальний рік триватиме до 28 червня, з метою врахування можливих нових відключень електроенергії взимку. Передбачається також продовження зимових канікул.

Новий навчальний курс і оновлення предметів

Міністерство освіти розробляє практичний курс з мінної безпеки для учнів. Цей курс буде включений до навчального плану для всіх школярів, з інформацією, адаптованою до різних вікових груп. Педагоги вже розробили навчальні матеріали для вчителів. На інформатиці будуть розглядатися теми, пов'язані зі штучним інтелектом та програмуванням, а предмет "Захист України" матиме більш практичний формат.

Спрощений курс для школярів за кордоном

Діти, які перебувають за кордоном, матимуть можливість пройти скорочений український блок тривалістю 6-8 годин (залежно від класу це включає українську мову, літературу, історію України та географію). Решта базових предметів будуть вивчати у місцевих школах, де навчаються неповнолітні українці. Ця ініціатива спрямована на зменшення навантаження на учнів, оскільки їм не потрібно буде повторювати однакові теми на уроках двічі.

Заборона на смартфони

З 1 вересня у школах Львова планується ввести заборону на використання смартфонів під час навчання. Однак подібні нововведення поки що матимуть рекомендаційний характер, і кожний навчальний заклад зможе самостійно регулювати це питання. Крім того, педагоги пропонують впровадження наукових експедицій з географії та історії, для яких планується розробити спеціальні маршрути.

Раніше ми розповідали, скільки коштує зібрати дитину до школи.

  • Вас може зацікавити:

В українських школах один із предметів викладатимуть за новою програмою: що зміниться з 1 вересня

В Україні школярів навчатимуть новому предмету: головне, щоб вдома не практикували

Ще один навчальний рік під час війни: уряд готує зміни для школярів в Україні і за кордоном