RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Чому на Місяці утворюється мерзла вода: відповідь вчених здивувала світ

Вчені розповіли на основі нового дослідження про причини утворення замерзлої води на поверхні Місяця.

Про це пише видання Sciencealert.

Читайте також: Над Україною зійшов Супермісяць: вражаючі фото

Йдеться про дослідження науковця Шуая Лі з Гавайського університету в Маноа. Воно засвідчило про те, що саме хвилі електронів, котрі надходять від Землі та Сонця, можуть сприяти утворенню мерзлої води на супутнику Землі. Вони потрапляють на Місяць, коли той проходить крізь магнітний хвіст Землі, який планета залишає за собою у космосі. У ньому міститься плазмовий шар, що складається з високозаряджених електронів та іонів, отриманих із земної атмосфери та випромінювання сонячного вітру.

Лі розповів, що коли Місяць перебуває за межами магнітного хвоста, місячна поверхня "бомбардується" сонячним вітром.

"Усередині хвоста майже немає протонів сонячного вітру, і очікується, що утворення води знизиться майже до нуля", – пояснив він.

Хоч дистанційний аналіз показав, що це не так. Попередні дослідження говорили про те, що іони водню від сонячних вітрів генерують воду на Місяці, однак, очевидно, що вода утворюється, коли поверхня Місяця захищена від сонячного вітру, всередині магнітного хвоста. Вчені вважають, що там діють інші сили, зокрема, електрони.

Серед способів їхньої дії - реакція електронів високої енергії з ґрунтом супутника, за допомогою якої вивільняється водень, з якого й може утворитися вода.

За словами Лі, у магнітному хвості можуть відбуватися додаткові процеси формування чи навіть нові джерела води, які не пов’язані безпосередньо з імплантацією протонів сонячного вітру. Для того, щоб з’ясувати це краще, потрібні спостереження та експерименти на поверхні Місяця. Взагалі відкриття говорить про те, що Земля тісно пов’язана із супутником у багатьох невідомих аспектах.

Раніше ми писали про те, що вчені винайшли суперантибіотик.

  • Вас також може зацікавити:

Знищило все живе: вчені виявили, що викликало цунамі на Марсі 3 млрд років тому

Як Повня впливає на чоловіків: плюси і мінуси

Нова сторінка в історії: NASA відправило до космосу найпотужнішу ракету у світі, фото та відео