RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Мумія мами-підлітка приховувала жахливу таємницю: вчені зробили відкриття та показали фото

Археологи зробили шокуюче відкриття після повторного дослідження муміфікованих останків 14-17-річної матері-підлітка, яка померла під час пологів понад 1 500 років тому.

Про це пише "arkeonews".

Читайте також: Вчені знайшли фрагмент перекладу Біблії, якому 1750 років: фото

Дослідники проаналізували муміфіковані останки дівчинки-підлітка, яка померла під час пологів у Стародавньому Єгипті, і з'ясували, що молода породілля померла, коли народжувала двійню - голова першої дитини застрягла в родових шляхах, що призвело до загибелі обох немовлят і матері.

В єгипетському місті Харга матір-підлітка знайшли у 1908 році на кладовищі Ель-Багават. Її тіло щедро було пересипано сіллю, з метою висушування та датувалося періодом пізньої династії в давньоєгипетській історії, що охоплює 404-343 роки до нашої ери.

Використовуючи комп'ютерну томографію (КТ) тіла, команда Університету Джорджа Вашингтона повернулася до мумії через понад століття, щоб точно з'ясувати, що саме могло піти не так. Сканування показало наявність другого плоду в грудній порожнині жінки, що вказувало на те, що вона виношувала двійню.

Ще більш приголомшливі відкриття чекали на дослідників, коли вони помітили, що у немовляти, яке лежало між ногами жінки, була відсутня голова. Придивившись уважніше, вони зрозуміли, що голова дитини все ще перебувала в тазу матері, що наштовхнуло їх на думку про те, що плід був обезголовлений під час пологів.

(a) КТ мумії. Коло вказує на череп плода, ребра та довгі кістки, розташовані в грудній порожнині.

(b) Комп’ютерна томографія виявила інший плід, який застряг у грудній порожнині мумії, демонструючи довгі кістки, ребра, нервові дуги, череп і п’ять кісток рук.

Автори дослідження описують цей результат як випадок "травматичного обезголовлення плода", що є рідкісним наслідком тазового передлежання, тобто передлежання ногами вперед під час пологів.

Другий плід, виявлений у грудній порожнині жінки, викликав певні сумніви. На думку дослідників, можливо, бальзамувальники не знали про вагітність двійнею і забули видалити другий плід перед муміфікацією. За даними IFL Science, ненароджений близнюк міг переміститися з утроби матері в грудну порожнину, коли діафрагма мумії розчинилася.

Раніше "Апостроф" писав про те, що у китайській провінції археологи виявили першу табличку множення, якій понад 2300 років.

  • Вас також може зацікавити:

У Китаї розкопали палац віком 4 тисячі років: зведений за часів напівлегендарної династії Ся, фото

Скарби, мумії та загублене місто майя: сім найдивовижніших археологічних відкриттів 2023 року

На вершині гори Еверест знайшли морські скам'янілості: знахідка приголомшила вчених