RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Скарби, мумії та загублене місто майя: сім найдивовижніших археологічних відкриттів 2023 року

За 2023 рік науковці та археологи зробили безліч відкриттів, у тому числі знайшли майстерню з муміфікації в Єгипті, затоплений 2000-річний храм в Італії, величезне місто майя, мечі у печері Мертвого моря.

National Geographic опублікував ТОП-7 найцікавіших археологічних відкриттів за цей рік.

Читайте також: На вершині гори Еверест знайшли морські скам'янілості: знахідка приголомшила науковців

Мечі Мертвого моря

У червні археологи виявили в печерах національного парку Ейн-Геді на узбережжі Мертвого моря в Ізраїлі чотири мечі римського періоду, яким майже 2 тисячі років, але вони досить добре збереглися. Тоді цей регіон був притулком для єврейських повстанців проти римського правління. Зброя залишилася цілою.

За версією дослідників, мечі могли сховати єврейські повстанці під час повстання Бар-Кохби, між 132 та 136 роками нашої ери, після того, як вони забрали його з поля бою або вкрали у римських воїнів.

Фото: facebook.com/AntiquitiesEN

Нова величезна кам'яна голова на острові Пасхи

У лютому знайшли ще одну гігантську кам'яну голову, які називаються моаї, на Рапа-Нуї (острів Пасхи) у Тихому океані. Більшість моаї були побудовані між 1250 та 1500 роками. Вони вважаються "живими людьми" своїх обожнюваних предків. Якого предка уявляє виявлений моаї - невідомо, проте науковці працюють над цим.

Фото: goodmorningamerica.com

Загублене місто мая, виявлене за допомогою лазера

У червні дослідники показали на раніше невідомого міста мая на півострові Юкатан у Мексиці, який археологи назвали "Окомтун", революційну силу лідара - лазерного виявлення та визначення дальності. Стародавнє місто було приховане деревами. Це був великий центр приблизно з 250 року нашої ери. Науковці просканували ландшафт тисячами імпульсів лазерного світла за секунду, що дало зрозуміти, як виглядало покинуте місто вимерлої цивілізації.

Фото: nationalgeographic.com

Затоплений храм у пустелі в Італії

У серпні італійські археологи заявили, що знайшли біля Неаполя підводні останки 2000-річного храму, який могли збудувати стародавні набатейці – вони були торговцями з пустелі, що постачали римлянам розкіш Сходу. На частині мармуру, який виявили археологи, було латинською мовою написано "З аїду та Абдельге запропонували [богу] Душарі двох верблюдів". Ці верблюди могли стати розмінною монетою під час торгових переговорів або стати благословенням для ризикованої морської подорожі.

Фото: nationalgeographic.com

Дві майстерні мумій Стародавнього Єгипту

У травні науковці виявили дві майстерні з муміфікації в некрополі Саккара недалеко від руїн стародавнього міста Мемфіс, на південь від Каїра. В одному з них знайшли кам'яні ліжка, де готували до поховання тіла людей та тварин. Також там були інструменти для такої роботи та посуд.

Фото: Fareed Kotb/Anadolu Agency via Getty Images

Дорогоцінне каміння з римської лазні

У червні знайшли в Карлайлі на півночі Англії десятки різьбленого дорогоцінного каміння (інталії), на яких були зображені римські боги (Аполлон, Венера і Марс) і тварини (кролики і птахи). Їх виявили в руїнах древньої дренажної системи, яка відводила воду із громадських лазень у 3 та 4 століттях. За версією вчених, коштовності були в прикрасах багатих купальників, але вони впали в каналізацію, коли оправи ослабли від вологості та спеки лазень.

Фото: nationalgeographic.com

Доленосна корабельна аварія в Південно-Китайському морі

У квітні австралійські археологи виявили уламки японського транспортного корабля "Монтевідео Мару", який затонув у 1942 році з понад тисячею військовополонених союзників на борту. Це одна з наймасштабніших корабельних аварій в історії Австралії.

Тоді корабель прямував до китайського острова Хайнань (був тоді під окупацією Японії) з австралійськими військами, захоплені під час японського вторгнення в Нову Гвінею, а також норвезьких моряків і понад 200 полонених цивільних. Його помітив підводний човен США USS Sturgeon неподалік північного узбережжя Філіппін. Він відстежував судно кілька днів, не знаючи, хто на борту. Після чого затопили корабель торпедами.

Врятувалися кілька японських членів екіпажу. Вони розповіли, що деякі з ув'язнених, які дісталися імпровізованих плотів, заспівали "Auld Lang Syne" своїм мертвим товаришам на кораблі, що затонув.

Фото: Australian War Memorial

Нагадаємо, у стародавньому мегаполісі виявили храм, пов'язаний з Геркулесом та Олександром Македонським.

  • Вас може зацікавити:

Чому одні люди "сови", а інші - "жайворонки": науковці знайшли пояснення у неандертальців

"Аксесуари" зі шкіри ворогів: науковці з'ясували нові подробиці про норови скіфів

В Помпеях знайшли руїни пекарні, що була в’язницею для рабів і катівнею для віслюків, фото