RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Йдуть рубінові дощі: вчені розповіли про гігантську планету з екзотичною погодою

Гігантську екзопланету HAT-P-7b, яка належить до класу гарячих юпітерів, й обертається навколо своєї зірки HAT-P-7 у сузір'ї Лебедя з такою швидкістю, що рік на планеті триває менше трьох днів, відкрили за допомогою орбітального телескопа "Кеплер".

Про це йдеться у дослідженні науковців з Великої Британії.

Ця планета знаходиться на відстані 1044 світових років від Сонця.

Читайте: На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

На сонячній стороні HAT-P-7b температура підіймається вище за 2200°C, а на "нічний" стороні температура становить 1300°C.

Астрономи тривалий час спостерігали за об'єктом та виявили, що атмосфера планети постійно змінюється. На її "нічній" стороні формуються хмари, які летять за допомогою потужних вітрів на "денний" бік. Оскільки швидкість вітру часто змінюється, багато хмар зникають. Тобто, це перший випадок існування "погоди" поза Сонячною системою.

Як вважають вчені, хмари складаються з корунду — мінералу, який становить основу рубінів, сапфірів і інших дорогоцінних каменів. Відповідно, хмари, якщо вони затримуються на нічній стороні, де ця сполука може існувати в рідкому стані, можуть насичувати нижні шари атмосфери "рубіновими" і "сапфірових" краплями й на планеті йдуть коштовні "дощі" з кристалів.

Нагадаємо, вчені виявили систему із шести планет, які обертаються навколо своєї зірки настільки синхронно та ритмічно, що їх дивовижний рух порівняли з танцем.

  • Вас може зацікавити:

Космічний апарат NASA Psyche зробив перші знімки на шляху до "залізного" астероїда: фото

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Земля не єдина у Всесвіті: вчені виявили нові планети, на яких може бути життя