RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

26 травня

Всі новини

Правда чи міф? Що відомо про двоголового велетня з Патагонії

В глибинах історії існують легенди про велетнів, які проникли в різні культури. Йдеться про височенних грецьких титанів, колосальних скандинавських істот, китайського Пангу чи навіть біблійного Голіафа, таємничість щодо цих фігур не зникає. Серед таких історій - відомості про особливого гіганта - загадкового Кап Два.

Про це повідомляє Ancient-origins.net.

Читайте також: Збереглись упродовж тисячоліть: у Перу знайшли "фальшиві мумії"

Як зазначає видання, патагонського гіганта розкопали біля узбережжя Південної Америки, його колосальний каркас - не єдина особливість, адже може похизуватися дивовижними двома головами. Експерти намагаються з'ясувати, чи може такий велетень бути чимось більшим, ніж просто фантастичною казкою. Водночас, наукова правдоподібність припускає потенційне існування такої гігантської істоти.

Кап Два є нібито патагонським велетнем заввишки 3,66 метра, тіло якого якимось чином потрапило у музей в Балтіморі, штат Меріленд, США. Здавна Патагонію вважали землею, населеною велетнями. Насправді легенди про патагонських велетнів походять від історії, яку розповів дослідник Фердинанд Магеллан. Він під час своїх подорожей зупинявся на пляжах Південної Америки і вирушав вглиб країни для досліджень.

Є версія, що одного разу, висадившись у Патагонії, вони зустріли тубільців, удвічі більших за звичайну людину. Ймовірно, це пов’язано з тим, що деякі з корінних народів регіону, а саме теуельче, справді були вищі, ніж середній європеєць того часу.

Можливо, ця різниця у висоті була перебільшена, що призвело до давнього європейського міфу про те, що Патагонія була землею велетнів.

Існує дві суперечливі історії про походження гіганта Кап Два. Згідно з першою, його зустріли іспанські мореплавці приблизно в 1673 році на пляжах Патагонії. Він був схоплений і взятий на свій корабель, де вони прив'язали його до щогли. Звільнившись, він вступив у сутичку з ними і був убитий щукою, що встромилася йому в груди. Згодом, у 19 столітті, збережене тіло потрапило до Великобританії, а пізніше до Сполучених Штатів.

Другий опис відкриття Кап Два свідчить про те, що патагонський гігант уже був мертвий, коли його знайшли на березі, будучи простромленим списом у груди. Згідно з цією версією подій, корінні жителі Парагваю натрапили на бездиханне тіло та муміфікували його, включивши це у свої релігійні обряди.

Згодом капітан британської шхуни Джордж Бікл, почувши про це дивне відкриття, проник у Парагвай і викрав тіло. Після цього дивного викрадання тіла він успішно привіз його з собою до Британії.

В обох версіях тіло потрапляє до рук "шоуменів", які додають його до своєї колекції цікавинок. Залишаються деякі розбіжності щодо його автентичності. Деякі вважають, що це правда, а інші впевнені, що це вигадана містифікація.

Щодо того, чи можлива двоголова 12-футова людина, експерти зробили деякі дослідження. Так, хоч справжній двоголовий велетень здається надуманим, проте нарівні з відкриттям справжнього дракона чи справжнього троля, насправді це не так малоймовірно, як здається. Найперше - це висота цієї істоти. У давні часи були люди незвичайної статури через стан, відомий як гігантизм. Найвищою людиною в історії, про яку є незаперечні докази, є Роберт Уодлоу (1918-1940), який мав зріст 8 футів 11 дюймів (2,47 метра) і все ще ріс, коли раптово помер у віці 22 років.

Незважаючи на те, що були знайдені люди зростом понад 2,44 метра, не було знайдено жодної живої людини або скелетних останків (докази яких беззаперечні) зростом 3,66 метра. Причина смерті Водлоу полягає в тому, що на його ногах утворилися пухирі через величезну вагу. З часом ці пухирі інфікувалися, що призвело до ускладнень, які зрештою виявилися летальними. Ці проблеми зі здоров’ям тільки погіршаться для когось ще вищого.

Також ідентифіковано людей і тварин з кількома головами. Одним із способів утворення зрощених близнюків є стан, який називається дицефальний парапагус, при якому близнюки матимуть одне тіло та дві голови. Знову ж таки, більшість випадків не доживають до дитинства, не кажучи вже про доросле життя, але є кілька рідкісних випадків, які доживають.

Так, двома найвідомішими прикладами можуть бути італійські брати Джованні та Джакомо Баттіста Точчі (1875/1877-1940) та американські сестри з Міннесоти на ім’я Еббі та Бріттані Хенсел (1990). Шанси на виживання близнюків дицефального парапагуса збільшуються, якщо їхні життєво важливі органи подвоїти, щоб кожен близнюк мав окреме серце, шлунок, легені тощо. Таким чином, близнюки двоцефального парапагуса можуть стати біологічно успішними дорослими, навіть якщо це зустрічається дуже рідко.

"Щоб Kap Dwa був справжнім, ми мали б припустити два дуже малоймовірні сценарії одночасно. Нам потрібно було б припустити, що близнюки дицефального парапагуса народилися з ще одним рідкісним розладом, який скорочує тривалість життя, - гігантизмом. Якимось чином вони подолали всі проблеми зі здоров’ям, пов’язані з обома умовами, і стали сильними, здоровими дорослими, здатними брати участь у бою з загоном моряків. Хоча це й не неможливо, але це робить історію набагато малоймовірнішою, і тому вона потребує додаткових доказів", - пише видання.

Тіло нібито досліджували лікарі в 1960-х роках, які сказали, що воно не має ознак підробки. Жоден інший експерт не досліджував його.

Іншою проблемою з автентичністю тіла є його асоціація з Фінеасом Тейлором Барнумом. Він був шоуменом, бізнесменом і політиком 19 століття, відомим своїми шоу, в яких показував істот або предмети, які, як стверджував, були останками міфічних істот або з далеких країн.

Два відомі приклади: жакалопа та фіджійська русалка. З часом Барнум став відомий тим, що розповідав байки. Насправді більшість його екземплярів виявилися вигадками, найвідомішою з яких може бути русалка Фіджі. Будь-яка асоціація з Барнумом негайно ставить під сумнів автентичність Kap Dwa.

Крім того, існує дивна форма мистецтва, відома як шахрайська таксидермія, яка полягає в реконструкції трупів, щоб вони виглядали як міфічні істоти, такі як дракони, феї, гобліни та навіть велетні. Сьогодні це практикується не дуже часто, але було популярним у 19 і на початку 20 століття. Двоголовий патагонський велетень був би ймовірним кандидатом, виготовленим шахраями-таксидермістами.

"Хоча науково можливо, що Kap Dwa є справжнім як набір двоголових близнюків парапагусів, які страждали від гігантизму, малоймовірність цього сценарію, асоціації зразка з людиною, яка, як відомо, створила кілька містифікацій, і той факт, що ніхто досліджував тіло, починаючи з 1960-х років, все свідчить про те, що Kap Dwa, швидше за все, складна містифікація. Це залишається так, доки не будуть знайдені незаперечні докази", - додали автори.

Раніше ми писали, що на дні океану дослідники знайшли "заповідник" із невідомими істотами.

  • Вас також може зацікавити:

Вчені розкрили загадку мумії "японської русалки": фото та відео дивної істоти

"Міранда" з гаража: розгадана таємниця мумії дівчинки, знайденої у кришталевій труні

У Єгипті знайшли останки тисяч муміфікованих баранів: що сталося з ними