RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зарядить батареї за 5 хвилин: вчені вигадали нову технологію

Науковці у спробах оптимізувати процес зарядки батарей створили нову технологію, здатну впоратися з таким завданням ла лічені хвилини.

Відповідний проєкт представили інженери з Корнельського університету, пише Science Dail.

Читайте також: Чому смартфон не працює на морозі: лайфхак з експлуатації

Він фокусується на використанні індію - м’якого металу, який застосовують у виробництві тачскрінів та сонячних панелей. Його обрали через високий потенціал у покращенні анодних властивостей для літієвих батарей, що істотно прискорить процес заряджання.

"Занепокоєння з приводу запасу ходу - серйозніша перешкода електрифікації в транспорті, ніж усі інші, включно з вартістю та потужністю батарей. Ми знайшли спосіб боротьби з ним за допомогою електродів нової конструкції. Якщо ви можете зарядити акумулятор електромобіля за п’ять хвилин, то навіщо вам така велика батарея на 500 кілометрів? Можна взяти трохи менше, тоді ціни на електромобіль стануть доступнішими", - розповіли вчені.

Ключове обмеження технології - велика вага індію, що не критична для автомобілів, але здатна стати перешкодою для невеликих пристроїв. Тепер завдання перед командою - адаптувати технологічний прорив до ринкових умов.

"Ключова інновація, яку ми відкрили, - це принцип конструювання, який дає змогу іонам металу навколо анода батареї вільно рухатися, знаходити правильну конфігурацію і тільки потім вступати в реакцію накопичення заряду. Кінцевий результат у тому, що в кожному циклі зарядки електрод перебуває в стабільному морфологічному стані. Саме це надає нашим батареям швидкої зарядки здатність повторно заряджатися і розряджатися протягом тисяч циклів", - зауважили розробники.

Якщо розробку втілять у життя, вона зможе різко змінити підхід до використання електротранспорту, роблячи його привабливішим завдяки скороченню габаритів і вартості батарей у поєднанні з бездротовими технологіями заряджання.

Вчені з Корнельського університету не зупиняються на досягнутому і мають намір застосувати можливості штучного інтелекту та комп’ютерного моделювання для пошуку легких матеріалів з аналогічними якостями. Сподіваються відкрити не вивчені сплави, які б забезпечили подальші прориви в розвитку енерготехнологій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які функції в телефоні швидко його розряджають.

  • Вас також може зацікавити:

Можливі погані наслідки: у яких ситуаціях не можна заряджати смартфон

Як залишитися з Інтернетом під час блекауту: поради Мінцифри

Не робіть цього взимку: які проблеми можуть виникнути навіть з вимкненим ноутбуком