RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Розміри вражають всіх: вчені знайшли зуб найбільшої акули в світі

Ученим вдалося виявити на самому дні Тихого океану унікальну знахідку. Йдеться про зуб вимерлого гігантського виду акул, відомого як мегалодон.

Про це повідомляє Iflscience.com.

Читайте також: Вчені виявили на дні Антарктиди невідому науці істоту: ці морські павуки дихають ногами, фото

Як зазначається, артефакт знайшли під час тривалої морської експедиції на дослідницькому кораблі Nautilus. Дослідники на підводному апараті "Геркулес" натрапили на зуб Otodus megalodon на глибині у 3,09 тис. метрів біля Національного морського монументу "Віддалені острови Тихого океану".

Примітно, що зуб мегалодону зберігся лише у вигляді трикутної коронки, та попри це - у відмінному стані зі збереженими зубчастими краями. Саме ці зубці були смертельними для деяких морських ссавців, таких як кити та дельфіни, на які полювала акула.

Знахідка вражаюча з низки причин, зокрема, скам’янілість знайшли у глибоководному місці, де вкрай рідко зустрічаються фосилії мегалодону. Певне покриття зуба марганцем говорить про те, що зуби акул були ідеальним місцем для накопичення даного елемента.

Саме марганцева оболонка навколо скам’янілості викликала інтерес у питанні зелених технологій, оскільки компанії хотіли б видобувати такі металеві утворення з глибин океану. 90% світових контрактів на розвідку цих конкрецій припадає на зону Кларіон-Кліппертон, де велике джерело марганцю, нікелю й кобальту, розповіли у компанії The Metals Company.

Науковці стверджують, що зуб пролежав на дні моря мінімум 3,5 млн років. Також він є свідченням того, що мегалодон не був обмежений лише прибережними водами, навпаки - мігрував через океан, подібно до сучасних видів акул, що говорить про значну пристосовність та мобільність такого виду.

Загалом скам’янілість надає цінну інформацію про поведінку та середовище проживання цих гігантських істот.

"Зразок показує, що мегалодон не був чисто прибережним видом і що цей вид мігрував через океанські басейни, подібно до багатьох сучасних видів, таких як велика біла акула", - додали вчені.

Нагадаємо, знахідка скам'янілостей віком 30 мільйонів років, пролила світло на походження ехолокації у китів і дельфінів.

  • Вас також може зацікавити:

Момент народження понад 1700 павучків самкою тарантула потрапив на відео

Бісерні очі та людська посмішка: біля берегів Австралії зловили незвичну акулу

Вчені вперше за 27 років убачили рідкісну рибу з "руками": фото