RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Допомогли древні скам'янілості: вчені розкрили таємницю походження ехолокації у китів та дельфінів

Знахідка скам'янілостей віком 30 мільйонів років, пролила світло на походження ехолокації у китів і дельфінів.

Про це повідомляє Sci News.

Читайте також: Величезна зграя дельфінів влаштувала загадкове шоу - пояснити їхню поведінку не може ніхто

Як відомо, кити і дельфіни, які не мають зовнішніх вух, покладаються на ехолокацію, щоб орієнтуватися і полювати в темряві. Вони видають високі звуки, що відбиваються від об'єктів і відбиваються від них, що дозволяє їм скласти карту свого оточення.

Їхні черепи і м'які тканини поруч і всередині дихала асиметричні, а це означає, що структура на одній стороні більша або має іншу форму, ніж її аналог на іншій стороні. Ця однобокість дозволяє відтворювати звук.

Водночас, заповнена жиром нижня щелепа проводить звукові хвилі у внутрішнє вухо, що дозволяє тваринам визначати, звідки долинають звуки, завдяки спрямованому слуху.

А все-таки, як саме кити та дельфіни розвинули цей складний "вбудований гідролокатор", до кінця не зрозуміло.

У новому дослідженні професор Нью-Йоркського технологічного інституту Джонатан Гейслер і доктор Роберт Бессенекер із Музею палеонтології Каліфорнійського університету проаналізували велику колекцію скам'янілостей, що включає два стародавні види дельфінів роду Xenorophus: Xenorophus sloanii нещодавно відкрив вид Xenorophus simplicidens.

Ці види є одними з примітивних представників Odontoceti, підряду морських ссавців, до якого входять усі живі ехолокаційні кити та дельфіни.

Дельфіни Xenorophus були великими істотами довжиною близько 3 м, які плавали у водах східної частини Північної Америки 25-30 мільйонів років тому і, ймовірно, харчувалися рибою, акулами, морськими черепахами та дрібними морськими ссавцями.

Зовні вони нагадували сучасних дельфінів, але мали кілька зчеплених між собою кутніх зубів, дуже схожих на предків наземних ссавців.

Подібно сучасним зубатим китам, у Xenorophus була асиметрія навколо дихала, хоча й не така виражена, як у їхніх родичів, що нині живуть.

Примітно, що у них також спостерігалося виразне скручування та усунення морди на кілька градусів вліво.

Попередні дослідження інших древніх китів припускають, що це " вигин морди " то, можливо пов'язані з асиметричним розташуванням жирових тіл в щелепи, що збільшує здатність спрямованого слуху.

Однак Ксенороф пішов ще далі. Товсті тіла їх нижніх щелеп, які у наземних ссавців функціонували як зовнішні вуха, були нахилені, що посилювало спрямований слух.

Цей вигин морди і нахил жирових тіл, можливо, були схожі на асиметричні вуха, які можуть визначати точне місцеперебування видобутку за їх звуками.

Нові дані свідчать про те, що Xenorophus, з менш вираженою асиметрією біля дихала, можливо, не був настільки ж здатний виробляти високі звуки або чути високі частоти, як живі зубаті кити.

Проте дослідникам вдалося визначити місцезнаходження звуків.

Таким чином, Xenorophus, ймовірно, ознаменував ключовий перехід в історії того, як кити та дельфіни почали використовувати ехолокацію.

Окрім того, хоча асиметрія, орієнтована на дихало, у сучасних зубастих китів може бути пов'язана з Xenorophus та іншими родичами, скручування та зміщення морди сьогодні більше не спостерігається. Це говорить про те, що Xenorophus є важливою частиною головоломки в розумінні того, як кити та дельфіни розвинули свої здібності до ехолокації", - розповіли вчені.

Нагадаємо, раніше вчені виявили новий вид динозаврів.

Вас також може зацікавити:

"Тузловські лимани" "захопили" понад тисячу рожевих фламінго та пеліканів: атмосферні фото

Кіт вижив після зіткнення з судном і плаває зі зламаним хребтом: несамовите відео

Вражені були навіть вчені: знайдено сліди взуття, яке носили 150 тисяч років тому, фото