RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Повня 24 лютого: чому її називають Сніжним Місяцем і коли можна спостерігати

Повний Місяць у лютому 2024 припадає на 24 лютого о 14:30 за Києвом. Її ще називають Сніжною повнею, хоча в Києві на цей день опадів не планується.

Про секрет такої назви та коли можна споглядати повню в небі розкаже "Апостроф".

Читайте також: Місяць з Юпітером "поцілувались": в мережі показали вражаючі фото

Чому Сніжний Місяць

Повня, що випадає на 24 лютого, традиційно називається "Сніжним Місяцем". Ця назва походить від корінних американських племен, які називали повні місяці відповідно до змін у природі, що відбувалися протягом року. Лютий, будучи піком зимового сезону в багатьох регіонах Північної Америки, часто характеризується сильними снігопадами, тому й повню цього місяця стали асоціювати зі снігом.

Сніжний Місяць вважався часом, коли зимовий сніг найглибший і коли полювання та збір їжі стають особливо складними. Ця назва повні є відображенням не лише погодних умов, але й виживання та способу життя людей, які сильно залежали від природних циклів.

Мікроповня

Цьогорічна лютнева повня в Україні не буде сніжною в прямому сенсі. Адже, відповідно до даних погодної карти Гідрометцентру, 24 лютого в Україні варто очікувати плюсові температури до 13°C тепла та переважну хмарність з частковими проясненнями.

Проте точно відомо, що ця повня буде з мікромісяцем.

Супермісяць та Мікромісяць – це два астрономічні терміни, які описують зовнішній вигляд Місяця в небі, зокрема його розмір і яскравість, з точки зору спостерігача на Землі. Вони безпосередньо пов'язані з орбітальними характеристиками Місяця, а саме його відстанню від Землі в різний час.

Цього разу наш супутник знаходитиметься біля найвіддаленішої точки своєї орбіти й тому виглядатиме відносно невеликим. Це явище і буде Мікромісяцем.

Ось які сузір’я можна спостерігати в нічному небі 24 лютого о 23:00 згідно з даними порталу Stellarium.

Коли спостерігати

Фаза максимального освітлення видимого боку Місяця Сонцем настане о 24 лютого о 14.30 за київським часом. Проте супутник нашої планети в цей час буде не видно і зовсім не через сонячне світло. В цей час він все ще знаходитиметься за обрієм.

Видиме сходження Місяця відбудеться лише о 17:22. Він з’явиться на небі на сході у сузір’ї Лева і мандруватиме небом всю ніч, аби зайти о 7:15 наступного ранку.

Повня є чудовим часом для спостереження за нічним небом, оскільки місячне світло в цей період особливо яскраве, що дозволяє насолодитися красою нічного неба навіть без спеціального обладнання. Однак для найкращого досвіду спостереження рекомендується вибирати місця подалі від міського освітлення.

Раніше ми розказували, на які знаки Зодіаку повня вплине найсильніше.

  • Вас також може зацікавити:

Над Землею зійшов Супермісяць: фото унікального явища з різних куточків світу

До Землі наближається небезпечний астероїд розміром у два футбольних поля

Астрономів вразила зелена комета, яку не бачили з часів кам'яного віку: фото