RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

SpaceX запускає в космос найбільшу в історії транспортну систему: онлайн-трансляція

14 березня компанія SpaceX здійснить третє орбітальне випробування надважкої системи Starship. Програма є досить амбітною, а сам запуск відбудеться за оновленою процедурою. Ця космічна подія вважається однією з найважливіших за останні місяці.

Користувачі можуть спостерігати за процесом через пряму трансляцію.

Читайте також: Супутники Starlink можуть вийти з ладу: у Маска придумали, що робити

Запуск Starship запланований на 14 березня та буде транслюватись також компанією SpaceX в мережі X.

Що варто знати про Starship

Starship — це інноваційна повністю відновлювальна космічна система. Вона розроблена SpaceX, становить космічний апарат Starship та прискорювальний блок Super Heavy, обидва елементи призначені для багаторазового використання.

"The Universe. Space. Tech" писали, що загальна вага заправленої системи Starship та Super Heavy досягає приблизно 5000 тонн, а їхня загальна висота складає 121 метр. Такі параметри роблять систему Starship найбільшою ракетою-носієм, яка коли-небудь була створена.

Прискорювач Super Heavy має в довжину 71 метр та містить 33 двигуни Raptor, які функціонують на метані та рідкому кисні.

Сам космічний корабель Starship має довжину 50 метрів та обладнаний шістьма двигунами Raptor. У його багаторазовій версії корабель здатний транспортувати вантажі масою від 100 до 150 тонн на низьку навколоземну орбіту.

Фото: Starship готовий до пуск / SpaceX

Третій політ

Ця програма випробування є досить амбітною, аніж навіть за попередні польоти Starship. Інженери компанії вважають, що він має стати успішним.

Третій запуск Starship відбудеться за оновленою процедурою. Ось як це планується:

  • сполучення Super Heavy та прототипу Starship буде запущено з космодрому SpaceX, розташованого поблизу Бока-Чіка у Техасі;
  • після відділення, прискорювач Super Heavy здійснить маневр для повернення і приземлиться у водах Мексиканської затоки.

Планове тестування

Протягом часу перебування у космосі, команда інженерів планує провести ряд тестів на критично важливому обладнанні та технологіях для майбутніх місій корабля.

Серед тестів буде перевірка двигунів Raptor у космічному вакуумі, перевірка механізмів відкриття та закриття люка відсіку навантаження, який у майбутньому повинен використовуватися для розгортання супутників Starlink.

Наостанок команда планує провести тестування системи перекачування палива між баками корабля Starship.

Нагадаємо, раніше вчені знайшли воду на далекій планеті у Всесвіті.

  • Вас також може зацікавити:

Смак – просто космос! Приготована на МКС японська страва виявилася смачнішою, ніж на Землі

Маску приготуватися: компанію SpaceX перевіряти через наявність Starlink у росіян

Позаземне життя - не фантастика: NASA виявило 85 екзопланет, що схожі на Землю