RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Ритуальними жертвами були худоба і люди: в Німеччині розкопали кургани віком 6 тисяч років, фото

Майже рік досліджень дозволив археологам з Державного управління спадщини та археології Саксонії-Ангальт (LDA) відкрити поховальний ландшафт епохи неоліту на пагорбі Айленберг поблизу Магдебурга. Кургани датують віком 6 000 років та зараховують до групи Баальберге – культури пізнього неоліту, що населяла Центральну Німеччину.

Про відкриття повідомило видання "Ancient Origins".

Читайте також: У Швейцарії знайшли найдавніші сліди плуга в Європі: фото

Зазначається, що складне неолітичне поховання з двома монументальними курганами було розкопане на пагорбі Айленберг поблизу Магдебурга (Німеччина).

Розкопки та Айленберг

З 2023 року археологи з Державного управління з питань управління спадщиною та археології Саксонії-Ангальт (LDA) старанно досліджують великі території на пагорбі Айленберг поблизу Магдебурга. Розкопки тривали протягом року, вони дозволили виявити ці два кургани на відстані 200 метрів один від одного, датовані 6 000 роками тому.

Айленберг, невеликий пагорб розташований у межах майбутнього індустріального парку площею у 300 гектарів, вирізняється на фоні переважно рівнинного ландшафту Börde. Ця місцина має значущу історичну вартість, адже її родючі землі слугували основою для поселень ще з давньонеолітичних часів.

Кургани та поховання

Кургани містять дерев'яні могильні камери, кожна з яких вміщує кілька поховань. Близько тисячі років потому територія між курганами слугувала процесійним маршрутом, де ритуально приносили в жертву і ховали як худобу, так і людей.

Дві великі дерев'яні поховальні камери трапецієподібної форми, довжиною 20 метрів і 30 метрів, були побудовані в безпосередній близькості, накриті значними земляними насипами.

Поховальні звичаї були різнобарвними: одних поховано в простих земляних ямах, тоді як інші знайшли свій останній спочинок у дерев'яних гробницях під земляними курганами. Такі кургани, нерідко мастять декілька поховань, що можна тлумачити як вияв громадських або родинних традицій поховання.

З плином часу простір між курганами перетворився на процесійний шлях. Ця дорога могла бути сценою для проведення ритуалів жертвоприношення молодих тварин та для людських поховань.

У розмові з HeritageDaily представник LDA пояснив: "Вздовж цього шляху приносили в жертву і ховали пари молодих, 2-3-річних корів. В одному випадку могила чоловіка віком від 35 до 40 років була вирита перед похованнями худоби, створюючи образ воза з водієм або плуга, запряженого худобою".

Державна служба охорони пам'яток і археології має намір завершити розкопки до кінця квітня.

Нагадаємо, раніше ми показували фото і сенсаційну заяву археологів про "братську" могилу у Нюрнберзі.

  • Вас також може зацікавити:

У Британії знайшли скульптуру віком 1800 років: чим унікальна

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Нагадує долар: у Туреччині знайшли незвичайну скам’янілість