RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Швейцарії знайшли найдавніші сліди плуга в Європі: фото

Дослідження у кантоні Вале у Швейцарії змінили уявлення вчених про доісторичне сільське господарство в Європі: фермери епохи неоліту використовували тягову силу тварин для роботи з плугами.

Про це пише Аncient origins.

Читайте також: На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Відповідно до відкриття археологів, віднайдені паралельні борозни та відбитки ґрунту відповідають тим, що зроблені плугом, протягнутим крізь ґрунт. Разом із відбитками копит, які також виявили на цьому місці, вони вказують на приручення великої рогатої худоби для обслуговування сільського господарства.

До цього докази того, що тварини використовувалися для тяги знарядь, схожих на плуг, у європейському сільському господарстві походили з місць у Данії та північній Німеччині, які датуються приблизно 3700 роками тому.

Результати досліджень у швейцарському Сьйоні показують, що рівні поселень на цьому місці охоплюють значну частину періоду неоліту, за оцінками, приблизно від 5200 до 3500 років до нашої ери, як підтверджено дослідженнями.

"Сліди плуга — це найбільш відчутний, поширений і переконливий доказ. Вони складаються з лінійних западин, заповнених осадами, текстура та колір яких відрізняються від навколишніх відкладень. За такими мітками можна стежити на десятки метрів, утворюючи паралельні або перехресні мережі. Вони мають на увазі використання певного знаряддя, його тяги потужною твариною, наприклад, волом", - пишуть автори дослідження.

Порівняно з сільським господарством, яке покладається виключно на людську працю та ручні інструменти, використання сили тварин для тяги плугів означає значну технологічну та культурну інновацію у розвитку людства. Цей прогрес, ймовірно, підвищив продуктивність сільського господарства та надлишки, а також дозволив обробляти набагато більші площі.

Раніше ми також розповідали про бронзову "руку" з написом майже зниклою васконською писемністю.

  • Вас також може зацікавити:

В Болгарії знайшли рідкісний медальйон римського імператора Каракалли: як виглядає знахідка

На острові Пасхи знайшли невідомий вид писемності: чим унікальний

Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: в київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження