RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Польщі знайшли трипільську мідну сокиру, яка може бути українським артефактом

У Польщі археологи виявили несподівану знахідку - стародавню мідну сокиру, яка може мати українське походження.

Про це пише профільне видання Ancient Origins.

Відкриття було зроблено у східній частині Польщі. У польському районі Грубешів археологи виявили стародавню мідну сокиру, яка, ймовірно, відноситься до трипільської культури.

Читайте також: Надзвичайно рідкісна знахідка: які бактерії-мутанти виявили у зубах у стародавньої людини

Довжина знахідки становить 7,4 см, вона має віялоподібне лезо та прямокутну опуклу голівку. Археологи були в ступорі, коли вперше виявили давню мідну сокиру, тому вони спершу зробили припущення, що знахідка має відношення до епохи неоліту.

"Сокира була виготовлена досить простим примітивним методом лиття плоско-опуклої форми, який уже не застосовувався у розвиненій металургії бронзового віку. Тому необхідно було звернути увагу на ранню епоху неоліту. На жаль, в інвентарях неолітичних культур Польщі такого еквівалента немає", - цитує видання люблінського реставратора, який оглядав знахідку.

Щоб встановити історію походження сокири, вченим довелося проаналізувати схожий інцидент, що трапився у сусідній Україні. Ще одну знахідку схожої конструкції виявили під Києвом. Фрагменти кераміки поруч із сокирою дозволили фахівцям зробити висновок, що знаряддя має пряме відношення до трипільської культури.

"Сокира, мабуть, доводить, що трипільці проклали торгові шляхи на захід від своєї культури і що сокира потрапила до Польщі цими шляхами. Виявлення нових фрагментів кераміки в польському селі може стати ще одним свідченням цієї торгівлі між трипільцями та їх західними сусідами . Саму сокиру буде доставлено до музею Грубешува для подальшого вивчення" , - додали журналісти у своєму матеріалі.

Раніше ми розповідали, що в Греції показали унікальний стародавній надгробний рельєф з немовлятами.

Вас може зацікавити:

В Азербайджані знайшли поховання давніх амазонок, які вважалися міфічними героїнями

Перші в історії підводні розкопки виявили стародавнє місто на дні Чорного моря: фото знайдених артефактів

В Амазонії знайшли останки найбільшого у світі дельфіна, який жив 16 млн років тому: фото