RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Археологи виявили в затонулому кораблі новий вид амфор: для чого їх використовували

Під час досліджень археологи виявили на дні затонулого корабля новий тип амфори з написами, які призначалися для особливого використання.

Про це повідомляє "Heritage Daily".

Читайте також В Німеччині археологи натрапили на могилу "зомбі", якій понад 4,2 тисячі років. Фото

Зауважується, що археологи, які досліджували затонулий римський корабель біля узбережжя Майорки, знайшли новий тип амфори.

Корабельна аварія, відома як корабельна аварія "Ses Fontanelles", була виявлена за 65 метрів від узбережжя туристичного пляжу поблизу столиці Майорки Пальми. Усередині затонулого корабля було знайдено абсолютно невідомий тип амфори, яка, як вважають, має особливий дизайн для виконання певного завдання. Цей новий тип амфор є одним з чотирьох різних типів, знайдених у заповненому трюмі вантажного судна.

Корабель, виявлений археологами, датується IV століттям і ймовірно відправився з Картахени, що на південному сході Іспанії. Він використовував торговельні маршрути західного Середземномор'я.

У вантажному відсіку корабля було знайдено амфори, зовнішня сторона деяких з них містила написи (tituli picti), які вказували на джерело, призначення, тип товару та його власника, ідентифікованого як "Alunnius et Ausonius".

Ці амфори поділялися на чотири основні групи. Найбільш поширеним був тип Almagro 51c, написи на якому свідчили, що вони містили рибний соус, майже виключно з європейських анчоусів.

Інші групи включали плоскодонні амфори типу Keay XIX та новий тип амфор Ses Fontanelles I, які були більшими та важчими за інші – вони були призначені для транспортування рослинної олії.

На римських амфорах містилися відповідні написи, які служили своєрідними етикетками для визначення вмісту. Ці написи є дуже важливими для археологів, оскільки вони містять інформацію про те, що саме зберігалося всередині, звідки це походило, куди мало бути доставлено, а також ім’я власника вантажу. У цьому випадку власники були вказані як "Alunnius et Ausonius".

Дослідники зазначають: "Алунній та Авсоній організували торговельну експедицію на кораблі, вантаж якого складався переважно з рибного соусу в амфорах типу Almagro 51c, олії в амфорах типу Ses Fontanelles I та продуктів з винограду або фруктів, консервованих у амфорах".

Археологи також вказали на те, що для того, щоб захистити крихкі амфори від фізичного пошкодження, їх обкладали виноградним листям під час транспортування. Зокрема ось який вигляд має діаграма затонулого римського корабля з його вантажем. Жовті крапки позначають новий тип амфор.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на дні Каховського водосховища знайшли унікальні артефакти.

  • Вас також може зацікавити:

В Індії натрапили на древніх ідолів: місцеві жителі заговорили про знак від Бога. Фото

Схожий на зброю короля Артура: у Іспанії знайшли незвичайний меч "Ескалібур"

Вчені розшифрували пошкоджені Везувієм рукописи і розкрили місце поховання Платона