RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

7 липня

Всі новини

У США на дні озера знайшли каное часів Стоунхенджу: фото

Історики знайшли на дні американського озера 11 стародавніх каное, вік одного з яких становить 4500 років.

Про це пише тематичне видання Arkeonews.

Відомо, що щонайменше 11 давніх каное виявили на дні озера Мендота у штаті Вісконсін. Серед важливих відкриттів – маломірне судно, вік якого оцінюється у 4500 років.

Читайте також: Піраміди, кам'яні колони та площі з спорудами: у Мексиці виявили втрачене місто майя, фото та відео

Декількома роками раніше історики знаходили два схожих каное на березі озера. З 2022 року експерти натрапили на ще 11 схожих малорозмірних об'єктів. Наймолодше каное датується 1250 роком нашої ери, а найстаріше – 2500 роком до нашої ери. Фахівці не виключають, що каное спеціально зберігали на дні озера, щоб уникнути деформації та замерзання.

Дайвери також знайшли на дні американського озера кам'яні знаряддя, за допомогою яких можна припустити, що раніше тут був населений пункт, точне місцезнаходження якого ще належить з'ясувати.

"Навіть не знаходячи села, виявлення цих каное та інструментів, знайдених у першому каное, нагадує нам, що люди жили і працювали вздовж озера протягом тисячоліть... Побачити ці каное на власні очі — це потужний досвід, і вони служать фізичним уявленням про те, що ми знаємо з великих усних традицій, які корінні вчені передавали з покоління до покоління", - цитує видання археолога Історичного товариства штату Вісконсін Емі Роузбро та історика Хо-Чанк Квакенбуша.

Фахівці називають озеро Мендота складною для роботи локацією і припускають, що на дні можна виявити ще багато цікавих артефактів. Наразі історики використовують метод дистанційного зондування для вивчення акваторії.

Раніше ми розповідали, що британець знайшов гору стародавніх скарбів.

Вас може зацікавити:

У Мексиці під водою знайшли човен індіанців майя у чудовому стані: фото

Будували на віки: вчені відкрили один із секретів стародавніх римлян

Навіщо древні майя використовували ртуть: вчені розкрили секрет