RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Науковці розкрили таємницю загадкових рожевих пляжів Австралії. Фото

Науковці припускають, що рожеві пляжі на півостровах Йорк та Флер'є на півдні Австралії мають антарктичне походження.

Про це повідомили науковці Університету Аделаїди на сайті установи.

Читайте також: Перепише історію заселення Австралії: науковці виявили раніше невідомі сліди цивілізації

Ці пляжі по обидва боки затоки Сент-Вінсент так назвали через їх незвичайне забарвлення, яке їм надає розпорошений гранат, який розбився об інші камені. Але у спробі знайти джерело цього мінералу виявили місце, поховане у льоду, за тисячі кілометрів від рожевих пляжів.

Університет Аделаїди вперше застосував метод використання лазерів для датування цього матеріалу. Вчені з'ясували, що більшість зерен гранату на цих пляжах мають вік 570-590 мільйонів років.

"Гранат занадто молодий, щоб статися з кратона Гоулер, і занадто старий, щоб з'явитися з складчастого пояса Аделаїди, що руйнується. Для формування граната потрібні високі температури, і це зазвичай пов'язано з утворенням великих гірських поясів, а це був час, коли кора Південної Австралії була порівняно прохолодною та негористою", - розповіла аспірантка Університету Аделаїди Шармейн Верхарт.

Фото: adelaide.edu.au

Дослідники не могли зрозуміти, якщо Південна Австралія в ті роки була занадто неактивна, щоб виробляти власний гранат, то як мінерал опинився на пляжах. Вони дійшли висновку, що гранат прийшов з Антарктиди, коли вона була приєднана до Австралії як частина Гондвани.

Цей мінерал такого самого віку знайшли у районі Трансантарктичних гір, які поділяють Східну та Західну Антарктиду. Під льодом може бути ще багато невивченого.

"Цілком можливо, що мільйони років транспортування льоду зруйнували корінну породу під нею і перенесли цей вантаж граната на північний захід, до сполученої антарктично-австралійської околиці", - розповів професор Стейн Глорі.

Також науковці вважають, що гранат утворився в період потовщення земної кори у Східній Антарктиді – першого етапу великого гороутворення. Він опинився в Південній Австралії приблизно тоді, коли на її пагорбах знайшли сліди ранніх складних форм життя. Мінерал зберігався у льодовикових відкладах сотні мільйонів років, доки ерозія не викинула їх на найближчі пляжі.

Нагадаємо, вчені відкрили таємницю "валійських драконів".

  • Вас може зацікавити:

В Іспанії на давній табличці виявили загадковий алфавіт: фото 2500-річної знахідки

Криваві ритуали мая: у Мексиці в підземній цистерні знайшли принесених у жертву хлопчиків

Археолог відкрив таємницю загадкової споруди "Сіхендж" у Великій Британії