RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Криваві ритуали мая: у Мексиці у підземній цистерні знайшли принесених у жертву хлопчиків

У всесвітньо відомому місці Чичен-Іца на півдні Мексики дослідники ідентифікували останки 64 дітей, яких принесли в жертву.

Про це пише Іflscience.

Читайте також: Життя при дворі царя Соломона: археологи отримали унікальну коштовність

Повідомляється, що усі діти були чоловічої статі, деякі родичами, а кілька, ймовірно, навіть близнюками.

Незрозуміло, чому саме були обрані близнюки та інші близькі родичі, хоча дослідники відзначають, що однояйцеві брати займають важливе місце в стародавній міфології майя. Зокрема, у священній Книзі Ради майя Кіче — або Пополь Вух — розповідається про «Близнюків-героїв» Хунахпу та Шбаланке, які борються з богами через повторювані цикли жертвоприношень і воскресінь, а також убивство близнюків. Хлопчики в Чичен-Іца, можливо, являли собою ритуальне втілення цих міфічних пригод.

Тим часом генетична спадкоємність між стародавніми дітьми та сучасними спільнотами майя вказує на те, що жертвами були місцеві жителі, а не іноземці. У той же час дослідники отримали уявлення про тривалий вплив епідемій хвороб, викликаних ранніми контактами з європейськими конкістадорами.

Порівнюючи сучасні геноми майя з ДНК принесених у жертву хлопчиків, дослідники виявили докази позитивного відбору в пов’язаних з імунітетом генах, які забезпечують захист від сальмонели. Це вказує на те, що люди, які пережили ці пандемії колоніальної епохи, могли бути генетично пристосовані протистояти певним хворобам, згодом передавши гени, які стали повсюдними серед майбутніх поколінь.

Раніше ми розповідали, що вчені знайшли затонулий корабель "Німезіда", який зник понад 100 років тому.

  • Вас може зацікавити:

Може мати українське "коріння": у Польщі знайшли меч старше 4000 років

У Британії тисячолітні монети продали за $400 тисяч: як виглядає скарб, фото

У Єгипті знайшли давню статую Будди, датовану II століттям: деталі