RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Росія не дала: українські шахістки завоювали "срібло" на Олімпіаді-2018

Жіноча збірна України втретє в історії завоювала срібні медалі на шаховій Олімпіаді. Українки стали другими на 43-й Всесвітній шаховій Олімпіаді, що проходила в Батумі.

Як повідомляє "Апостроф", в заключному турі наші дівчата перемогли команду США з рахунком 3:1.

Анна Музичук перемогла Анну Затонських, Марія Музичук виграла партію у Ірини Круш, а Наталя Жукова виявилася сильнішою Дженніфер Ю. Анна Ушеніна в ендшпілі програла партію Татев Абрамян.

У підсумковій турнірній таблиці збірна України набрала стільки ж очок, як і команда Китаю, але за додатковими показниками вище опинилися китаянки, які у важкому матчі вирвали нічию з Росією.

Нагадаємо турнірні розклади. Наша команда відставала від шахісток з Піднебесної на одне очко. І нам потрібно було не тільки обігравати США, але й дочекатися перемоги Росії над Китаєм.

Росіянки були близькі до перемоги. Горячкіна впевнено перемогла Янь Шень, а Гуніна розписала нічию з Кянь Хянь. Ольга Гиря була близька до перемоги над Танжу Лей, але дивним чином дозволила суперниці врятувати партію. І доля золотих медалей Олімпіади визначалася в матчі Олександри Костенюк і Веньюнь Ю.

Більшу половину партії Костенюк впевнено контролювала хід гри, але в кінцівці зустрічі чемпіонка світу зуміла скористатися помилками Олександри і вирвала перемогу в партії. Таким чином, Китай зіграв з Росією з рахунком 2:2, позбавивши росіянок шансів на бронзові медалі. А Україна за додатковими показниками, на жаль, поступилася Китаю.

Чому росіянки раптом віддали суперницям дві партії, в яких мали набирати щонайменше півтора очки? Питання, яке залишиться без відповіді.

У складі збірної України срібні медалі завоювали сестри Анна і Марія Музичук, Ганна Ушеніна, Наталія Жукова та Юлія Осмак.

Відзначимо, що вперше українки завоювали олімпійські медалі в 1992 році ( "срібло"). У 2006 році українки стали олімпійськими чемпіонками. З того складу залишилися Ушеніна і Жукова. У 2008 році українки вдруге завоювали "срібло", а в 2012, 2014 і 2016 роках наші шахістки були бронзовими призерами Олімпіади.