RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Удар в саме серце футболу: в Європі створили Суперлігу, поки без України

В ніч з 18 на 19 квітня було оголошено про те, що 12 європейських топ-клубів прийняли рішення про створення нового турніру - футбольної Суперліги, в якій братимуть участь тільки багаті і титуловані клуби.

ХТО ОРГАНІЗУВАВ СУПЕРЛІГУ

У число членів-засновників і зацікавлених у створенні турніру увійшли: "Барселона", "Реал", "Атлетіко" (всі - Іспанія), "Інтер", "Ювентус", "Мілан" (всі - Італія), "Ліверпуль", "Манчестер Юнайтед", "Манчестер Сіті", "Арсенал", "Челсі" і "Тоттенгем" (всі - Англія). З топ-країн європейського футболу від участі в новому турнірі відмовилися німецькі і французькі клуби.

КЕРІВНИЦТВО СУПЕРЛІГИ

Президентом Суперліги обраний глава мадридського "Реала" Флорентіно Перес.

"Ми допоможемо футболу на всіх рівнях і виведемо його на гідне місце в світі. Футбол - єдиний глобальний вид спорту в світі, який налічує понад чотири мільярди уболівальників. Наша відповідальність полягає в тому, щоб задовольнити їх бажання", - сказав Перес.

ФОРМАТ ТУРНІРУ

Планується, що всього в турнірі братимуть участь 20 клубів, 15 клубів-засновників і п'ять команд, які будуть змінюватися виходячи з результатів. Матчі проводитимуться в середині тижня, щоб не руйнувати календар національних чемпіонатів. 20 команд будуть поділені на дві групи. За три найкращі команди з кожної групи вийдуть до чвертьфіналу. Команди, що зайняли четверте і п'яте місця, зіграють в додатковому плей-офф. Далі команди в традиційному плей-офф гратимуть до фіналу.

ГРОШІ

Причиною створення Суперліги є бажання клубів більше заробляти. Клуби-засновники отримають одноразовий платіж у розмірі 3,5 млрд євро. Щорічно виплати складуть 350 мільйонів євро.

РЕАКЦІЯ УЄФА

УЄФА виступив із заявою про план запуска європейської Суперліги, пригрозивши відсторонити клуби і їх футболістів від участі в міжнародних і національних турнірах. УЄФА підтримали футбольна асоціація Англії, королівська іспанська футбольна федерація і італійська федерація футболу.

РЕАКЦІЯ ПОЛІТИКІВ

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав рішення французьких клубів відмовитися від участі в Суперлізі.

"Президент республіки вітає позицію французьких клубів, які відмовилися від участі в проекті європейської Суперліги, який загрожує принципам єдності. Влада Франції підтримає всі кроки, які мають намір вжити національна федерація, УЄФА і ФІФА, щоб захистити цілісність змагань", - наводить слова Макрона Reuters.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також вкрай негативно висловився про новий проект.

"Плани зі створення Європейської Суперліги можуть завдати великої шкоди футболу, і ми підтримуємо прийняття заходів футбольною владою. Суперліга - це удар в саме серце футболу. Клуби, які беруть в цьому участь, повинні відповісти перед своїми вболівальниками і більш широким футбольним співтовариством, перш ніж робити такі кроки", - написав Джонсон у Twitter.

РЕАКЦІЯ УКРАЇНИ

Україна на даний момент залишається в УЄФА і ніякої офіційної заяви від Української асоціації футболу (УАФ) поки не було.

РЕАКЦІЯ ЄВРОПИ

Легендарний тренер "Манчестер Юнайтед" Алекс Фергюсон назвав створення Суперліги кроком в сторону від основ футболу.

"Суперліга - це крок в сторону від 70 років європейського клубного футболу. Коли я тренував "Манчестер Юнайтед", ми чотири рази грали в фіналі Ліги чемпіонів. Це завжди були самі особливі вечора", - сказав Фергюсон.

У Росії також виступили проти створення турніру для багатих.

"РПЛ солідарна з позицією УЄФА і європейських ліг, які виступили зі спільною заявою щодо проекту Суперліги. Ця ідея, на наш погляд, суперечить базовим цінностям футболу, не враховує інтереси переважної більшості клубів, вносить розкол в європейське футбольне співтовариство", - заявив президент Російської прем'єр-Ліги Сергій Прядкін.

Керівництво німецького футболу висловило підтримку УЄФА в боротьбі з Суперлігою.

"Німецька футбольна ліга проти будь-якої ідеї європейської Суперліги. Економічні інтереси декількох топ-клубів не повинні виходити на перший план і руйнувати всю систему європейського футболу. Дане рішення є безвідповідальним, воно завдасть непоправної шкоди національним лігам і всьому європейському футболу. Я повністю підтримую позицію УЄФА і національних ліг Англії, Італії та Іспанії з даного питання", - сказав глава Німецької футбольної ліги Крістіан Зайферт.

Колишній футболіст "Манчестер Юнайтед" Ріо Фердинанд назвав те, що відбувається війною проти футболу.

"Це війна проти футболу. Відсутність конкуренції суперечить всьому, що проповідує футбол. Ці люди й гадки не мають, що таке футбол", - сказав Фердінанд.

Колишній президент "Манчестер Сіті" і Футбольної асоціації Англії Девід Бернштейн піддав критиці рішення клубу брати участь в Суперлізі.

"Мені соромно. Я все життя є фанатом "Манчестер Сіті" і люблю цей клуб. Але зараз мені соромно. Так само, як Гарі Невіллу соромно за його колишній клуб "Манчестер Юнайтед", а Джеймі Каррагеру - за "Ліверпуль". Соромно, так як клуби з такою історією повинні нести відповідальність перед футболом. Закрита ліга, яку вони пропонують, без клубів, які вилітають і піднімаються, це потенційно мертва ліга. У неї не буде футбольного життя, якого ми собі уявляємо. Я думаю, що справа тут в жадібності і розпачі. У деяких клубів гігантські борги. "Барселона", "Реал" і один з англійських клубів мають борги в розмірі близько одного мільярда фунтів", - сказав Бернштейн.

Президент "Порту" Пінту да Кошта повідомив, що його клуб не збирається грати в Європейській Суперлізі.

"Ми не можемо брати участь у чомусь, що порушує правила. Ми граємо в Лізі чемпіонів і сподіваємося виступати в цьому турнірі ще багато років", - сказав да Кошта.

Колишній головний тренер лондонського "Арсеналу" Арсен Венгер висловив думку, що запустити Суперлігу не вдасться.

"Я б сказав, що це погана ідея. Футбол повинен залишатися єдиним, це найголовніше. Він заснований на спортивних принципах і з повагою до історії європейського футболу. Особисто я вважаю, що ця ідея далеко не просунеться", - заявив Венгер.

Італійські клуби "Аталанта", "Кальярі" і "Верона" закликали виключити "Ювентус", "Інтер" і "Мілан" з чемпіонату Італії за намір грати в Суперлізі.

Колишній футболіст "Барселони" і "Реала" Луїш Фігу негативно відреагував на створення європейської Суперліги.

"Ця так звана "Суперліга" - що завгодно, але тільки не "Супер". Цей жадібний і безсердечний крок обернеться катастрофою для нетопових команд, жіночого футболу і всього іншого футбольного співтовариства - тільки для того, щоб служити корисливим власникам, які давно перестали піклуватися про своїх уболівальниках і повністю ігнорують спортивні цінності", - написав Фігу в Twitter.

АНАЛОГИ

Варто відзначити, що подібний турнір існує в європейському баскетболі. Кілька років тому провідні клуби вирішили організувати власний турнір, щоб більше заробляти. Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) загрожувала клубам і гравцям дискваліфікаціями, але в підсумку була змушена змиритися з позицією клубів. Тепер все топ-клуби Європи грають в Євролізі і другому за значимістю турнірі - Єврокубку. А в баскетбольної Ліги чемпіонів грають лише клуби третьої руки.

ПЕРША ЖЕРТВА

Лондонський "Тоттенгем" звільнив Жозе Моурінью з поста головного тренера через відмову виводити гравців на тренування в знак протесту проти участі клубу в Суперлізі.

УЄФА ЗАГРОЖУЄ САНКЦІЯМИ

Президент УЄФА Олександр Чеферін повідомив, що футболістам, які гратимуть в Суперлізі, заборонять участь в чемпіонатах Європи та світу.

"Футболістам, які гратимуть в Суперлізі, буде заборонено приймати в чемпіонатах світу і Євро. Їм не дозволять грати за свої збірні", - заявив Чеферін.

ЗАЯВА РЕАЛА

В "Реалі" зробили заяву про рішення клубу виступати в Суперлізі.

"Пандемія показала, що для підвищення цінності і підтримки футбольної піраміди в цілому необхідні стратегічне бачення і комерційний підхід. Останнім часом з керівними органами регулярно проводилися консультації щодо майбутнього формату європейських змагань. Клуби-засновники вважають, що рішення, пропоновані регулюючими органами, не вирішують фундаментальних проблем, які полягають як у необхідності пропонувати матчі вищої якості, так і в отриманні додаткових фінансових ресурсів для всього футбольного світу", - йдеться в заяві королівського клубу.