RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

На Заході розкрили секрет боротьби зі шпигунами Путіна у Європі

Британський політолог, автор ряду робіт про російську політичну систему і спецслужби Марк Галеотті розповів про величезне число агентів Кремля, які діють у Чехії, а також про те, як потрібно боротися з російськими розвідниками в Європі.

Про це політолог розповів в ефірі "Радіо Свобода".

"Головна мета російських зусиль – розкол Євросоюзу, підрив єдності ЄС і НАТО, щоб вони не могли, в уявленнях путінської еліти, шкодити інтересам Росії, точніше – перешкоджати їй проводити ту політику, яку вона вважає потрібною. Мої рекомендації, які я спробував сформулювати в кінці статті "Гідра Путіна", прості: Європі необхідно бути більш єдиною, більш рішучою щодо Росії і одночасно більш реалістичною", - пояснює експерт.

"Що я маю на увазі? Якщо говорити про єдність – адже зараз немає ніякої загальноєвропейської політичної перспективи. Одні країни виступають за жорстку лінію відносно російської розвідувальної і пропагандистської діяльності, інші – проти. Одні прагнуть чітко контролювати пов'язані з Росією фінансові потоки, інші – ні. Поки що єдиного підходу немає, можна говорити про те, що центри російської діяльності, про яку ми говоримо, просто переміщаються з однієї країни в іншу. Так що має бути єдиний європейський підхід", - запевняє Галеотті.

За словами британського політолога, Росія тримає в Празі величезне за кількістю співробітників посольство, куди більш велике, ніж необхідно для представництва у такій невеликій країні.

"Чеська контррозвідка в своїх доповідях регулярно повідомляє, що близько половини цих людей пов'язані зі спецслужбами. Мені здається, не завжди потрібно чекати, коли у вас в руках буде ясний доказ того, що ось це – шпигун. Якщо у вас є така підозра – вишліть людину зі своєї країни. Якщо російська сторона вирішить відповісти "симетрично" – ну і добре. Потрібно частіше демонструвати свою рішучість. Це війна розвідок, подобається нам це чи ні. Її не можна вести, не йдучи на ризик. Чехію я використовував лише як один приклад, є безліч інших", - говорить британський політолог.

Галеотті вважає, що зараз головна проблема ЄС у тому, що при нестачі дій в наявності європейських політиків присутня емоційна риторика.

"Заяви про те, що Путін має намір вдертися в країни Балтії. Твердження, що Росія – джерело найбільшої військової загрози. Все це страшно роздуті речі, і до того ж вони грають на руку тим у Росії, хто вірить, що Захід ненавидить росіян, зневажає їх і бажає знищити їх країну. Крім того, Європа в цій ситуації виглядає слабкою: багато слів, справ – замало. Якщо говорити коротко, то я б бажав Європі менше говорити і більше робити", - зазначає британський політолог.

Як повідомляв "Апостроф", російський політолог Дмитро Орєшкін пояснив, як Путін домагається своїх цілей на окупованому Донбасі за допомогою агентів впливу в Європі.