RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У скандалах навколо Хілларі Клінтон побачили руку Путіна

Журналіст Пол Родерік Грегорі вважає, що лише підозра, що листування Хілларі Клінтон потрапило до рук Кремля, змушує США дозволити президенту РФ Володимиру Путіну впливати на хід американських виборів, і одночасно допомагає йому відмитися від скандалу з "панамським архівом".

Про це він пише у своїй статті на сайті "Forbes".

Оглядач нагадує, що скандал з електронною поштою Хілларі Клінтон вибухнув 19 березня 2013 року, коли на сайті російського телеканалу RT опублікували листи до неї американського журналіста, колишнього помічника президента Білла Клінтона Сідні Блюменталя.

"Незважаючи на мляві запевнення The New York Times в тому, що "немає свідчень злому", експерти, включаючи колишнього міністра оборони і директора ЦРУ, погоджуються в тому, що кремлівські хакери з великою ймовірністю зламали поштову скриньку Хілларі, куди, як ми тепер знаємо, потрапило кілька цілком таємних документів", - пише оглядач.

Грегорі зазначає, що перевірка російськомовної та англомовної блогосфер не дала жодних результатів, що свідчить, на його думку, про те, що Кремль з усіх сил намагається тримати цю інформацію при собі.

"Не те щоб Кремль не радів скрутному становищу, в яке потрапила Хілларі. Про розслідування ФБР, визнання хакера Гуччіфера і звіт головного ревізора Держдепу писали щодня і з неприхованою радістю. Мої власні статті з Forbes переводили російською. Російські інформаційні технологи мене підвищили в званні — від недоумкуватого найманого писаки Forbes до поважного вченого, який пише для солідного видання. З моїми словами погоджувалися, коли я передбачав, що Путін перехитрив Хілларі Клінтон.

На противагу повному мовчанню російських ЗМІ американські медіа здійняли шум; 6 травня на сумнівному конспірологічному сайті whatdoesitmean.com з'явилася публікація під назвою "Спалах кремлівської війни у зв'язку з публікацією абсолютно секретної пошти Хілларі Клінтон". У статті, підписаній екзотичним псевдонімом Сорча Фааль, йдеться, що всередині Кремля є фракція, яка хоче опублікувати листа Хілларі. Експерти телеканалу Fox News (Шон Хенніті і суддя Ентоні Наполітано) посилалися на цю статтю як на свідчення того, що Путін має листи Клінтон. Їхні коментарі рішуче розкритикував сайт Media Matters for America, який займається моніторингом преси.

Автори публікації звернули увагу, що той самий сайт whatdoesitmean.com писав про те, як британські військові літаки билися з НЛО, і про нову планету, яка загрожує існуванню Землі.

На мою думку, і Fox News, і Media Matters стали мимовільними жертвами класичної атаки путінських тролів. Притому що Вашингтон працює з результатами витоків, кремлівські інформаційні технологи спочатку підсаджують свою версію в якийсь сумнівний блог на зразок whatdoesitmean.com, а потім за допомогою своєї мережі в блогосфері розкручують історію, доки вона не потрапить у більш респектабельні джерела. У цьому випадку вони зірвали банк, коли на публікацію відгукнулися важливі персони на Fox News.

Унаслідок таких психологічних операцій Кремля ніхто не відрізнить факти від вимислу, публікацію якогось ненормального конспіролога — від кремлівської спецоперації, а перше враження має властивість запам'ятовуватися, навіть якщо потім буде доведено, що історія вигадана. Є серйозні підстави, щоб вважати, що в цьому випадку ми маємо справу з атакою путінських тролів", - пише Григорій.

"По-перше, розкручується якась альтернативна версія, що в декількох відносинах є в інтересах Кремля. Стаття Сорчі Фааль пояснює світу, що так, Кремль має листуванням Клінтон завдяки пильним російським кіберслужбам, які отримали її повністю легітимним шляхом. Після того, як вони виявили спроби хакера Гуччіфера зламати сайт їхнього власного каналу RT, вони простежили його атаку на сервер Клінтон і в результаті до них випадково потрапило збережене в пам'яті сервера листування Хілларі. Висновок: у Росії хороша система кібербезпеки, а в США — ні.

Ще важливіший сигнал полягає в тому, що ЦРУ, знаючи, що Кремль має небезпечні секретні відомості, в тому числі правду про Бенгазі, запустив кампанію дезінформації з "панамським архівом" для дискредитації путінського близького кола. "Панамський гамбіт" нібито був сфабрикований як загроза, щоб не дати Росії оприлюднити зміст листування Хілларі. Таким чином, відкриття про фінансові махінації путінського близького кола можуть бути списані з рахунків як дезінформаційна контратака ЦРУ.

Блискавичне поширення історії в блогосфері — друга причина, яка змушує припустити організовану атаку тролів. Божевільні історії Фааль, які висміює Media Matters, практично не розповсюджувалися у блогах. Притому що історія з листуванням Клінтон дійсно гаряча, це каскадне поширення в інтернеті нагадує сплановану операцію путінських тролів.

У випадку з листуванням Клінтон Кремль користується своїм класичним прийомом, випробуваним на "декларації Мадлен Олбрайт". У тій історії так і не ідентифікований сумнівний блогер Natalia1001 зробив заяву, яка ні на чому не базується: нібито колишній держсекретар Мадлен Олбрайт говорила, що Сибір з її ресурсами повинен належати США, а не Росії.

Це фальшиве твердження повторювали багато джерел (включаючи екстрасенса з ФСБ, який читає чужі думки), поки воно не перетворилося в інтегральну частину доктрини Путіна, згідно з якою США — агресивна держава, спрямована на знищення Росії.

Ми так і не наблизилися до доведення наявності або відсутності листування Клінтон в розпорядженні Путіна. Все, що у нас є, — це атака тролів, які нав'язують версію, за якою листи Клінтон пов'язані з "панамським архівом". Ми очікуємо, що Кремль з часом вибудує якусь позицію на основі цієї версії. У будь-якому випадку Путін опинився у вигідному становищі. Одна тільки ймовірність того, що він має в розпорядженні листування Клінтон, дозволяє йому впливати на хід виборів у США. Ті, хто стверджують, що використання Клінтон незахищеного приватного сервера — лише незначний недолік, не розуміють наслідків того, як потрапила кореспонденція держсекретаря в руки ворожої держави.

Ми можемо очікувати, що Кремль використовує скандал з листуванням Хілларі у своїх цілях. Тепер Путін може визначати, коли йому завдати свій удар, і, швидше за все, це буде пов'язано з американським виборчим циклом. Будемо хоча б сподіватися, що Дональд Трамп скористається цим уроком, щоб відмовитися від своїх схвальних коментарів на адресу Володимира Путіна", - підсумував журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше західні ЗМІ розповіли, що російський Ощадбанк фінансує одного з головних спонсорів передвиборної кампанії одного з кандидатів-лідерів у президенти США Хілларі Клінтон з метою подальшого пом'якшення режиму санкції проти РФ.

За матеріалами "Открытая Россия"