RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Американський дипломат детально відповів противникам надання Україні летальної зброї

Спроби аргументувати відмову надання зброї Україні не витримують критики.

Про це пише колишній посол США в Україні Джон Гербст у своїй статті для Atlantic Council, передає "Голос Америки".

За його словами, заява Брендана Догерті в статті "Не озброюйте Україну" про те, що "Україна є глибоко розділеною країною", є застарілим і бере свій початок в звіті ЦРУ 1990-х років, де йшлося про можливий розкол нашої країни.

Щодо аргументу Догерті про безнадійної корумпованості України, Гербст зазначає, що дана заява не є повним і вводить в оману.

Серед досягнень України Гербст зазначив очищення банківської системи, реформу закупівель, перехід до єдиної ринкової ціни на газ, що дозволило знизити дефіцит бюджету на 80%.

Заява колишнього директора Національної ради безпеки США Чарльз Купчан про те, що Сполучені Штати не надто зацікавлені в Україні, йде врозріз зі словами глави Пентагону Джима Меттіса, який відзначив зростаючу агресію РФ і її плани змінити існуючий міжнародний порядок. Саме заради досягнення цих цілей, підкреслює Гербст, президент Росії Володимир Путін почав війну з Грузією і Україною.

Ще однією помилкою Догерті і Купчана Гербст називає аргумент про те, що населення РФ, як і Путін "готові втрачати військових у бойових діях". Насправді, численні опитування показали, що росіяни не хочуть, щоб їхні солдати воювали в Україні.

Колишній посол США відзначає, що надання оборонної зброї Україні, особливо протитанкових комплексів Javelin, це буде означати ще більші втрати для РФ у разі нової хвилі масштабної агресії.

Бершидський каже, що не потрібно відправляти протитанкову зброю Україні, оскільки у Кремля є 20 000 танків і вона завжди надішле нові.

"Українці домоглися стабілізації лінії зіткнення, але втрати відбуваються щодня і з часу Мінської домовленості ІІ Москва забрала додатково сотні квадратних кілометрів. Надання протитанкової зброї допоможе захиститися від того, щоб Москва не забирала ще більше", - підкреслює Гербст.

Останнім аргументом противників надання зброї України є те, що це "сіє розбрат між США та основними європейськими союзниками". Однак, вважає Гербст, хоча Німеччина і Франція виступають проти, канцлер ФРН Ангела Меркель заявляла, що, якщо США нададуть Україні зброю, то Берлін продовжить співпрацю з Вашингтоном над врегулюванням ситуації на Донбасі.

"Сполучені Штати взяли на себе зобов'язання гарантувати суверенітет і територіальну цілісність України, коли вона віддала ядерну зброю в 1994 році. Надання оборонної зброї Україні буде відбуватися відповідно до цього зобов'язання і збільшить витрати Москви на війну. З часом, це може переконати Кремль вийти з Донбасу. Навіть якщо немає, це змусить Москву витрачати додаткові ресурси в Україні, і вони будуть два рази думати перед тим, як кинути нам виклик Балтії, де наші зобов'язання в рамках НАТО змусять нас діяти рішучіше", - підсумував колишній посол США.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Гербст заявив, що Україні не варто розраховувати на швидкий вступ до НАТО.