RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Волонтери розповіли про групи російських найманців, які воюють на Донбасі і в Сирії: розгорнутий звіт Informnapalm

На Донбасі Кремлем використовувалися мінімум сім приватних військових компаній (ПВК) і мінімум вісім у війні в Сирії.

Подробиці їх історії, функціонування та зв'язків з Кремлем розкрили волонтери Informnapalm в докладному звіті на своєму сайті.

Найвідомішою групою найманців, за інформацією експертів, є ПВК Вагнера. Очолює її підполковник псковської бригади спецназу ГРУ Міноборони Росії Дмитро Уткін. 9 грудня 2016 року його помітили на прийомі в Кремлі, а в інтернеті можна знайти його фото з Володимиром Путіним. ПВК була створена приблизно в часи початку окупації Криму і Донбасу, хоча точних даних не існує. ПВК Вагнера негласно курується ГРУ РФ, а найманці з її складу отримують бойові нагороди від імені Володимира Путіна, хоча вони не належать до жодної офіційної силової структурі. Згідно даних американського каналу Sky News, тільки в Сирії ПВК Вагнера могла втратити вже близько 600 чоловік убитими.

Глава "ПВК Вагнера" (крайній праворуч) з Володимиром Путіним:

Інши відомим угрупованням є ПВК "E.N.O.T. Corp", яка, на відміну від "Вагнера", має свій сайт, де повідомляє, що займається "військово-патріотичної роботою" і "збором допомоги Донбасу". Проте, волонтери мають ряд доказів того, що ця ПВК неодноразово брала участь в бойових діях.

Третя організація, що засвітилася в зоні АТО - приватна військова компанія "МАР", яка кілька разів сама викладала фотографії своїх бойовиків на тлі окупованих населених пунктів.

Експерти окремо зазначили, що російські ПВК, які брали участь в окупації Криму та Донбасу, не можна назвати справжніми приватними військовими компаніями, оскільки вони виконували повноцінні бойові завдання тоді, коли російське керівництво не хотіло використовувати регулярні війська. Фактично, ПВК виконували роль спецназу, тоді як класична ПВК займається лише охороною об'єктів.

Діяльність ПВК в Росії не є легальною. Фактично, за російським законодавством, діяльність ПВК потрапляє під статті Кримінального кодексу №359 (найманство) і 208 (Організація незаконного збройного формування). Експерти вважають, що таким чином Кремль хоче бути впевнений у лояльності ПВК, адже всіх "відбилися від рук" завжди можна відправити до в'язниці на легальних підставах. Подібне трапилося в 2013 році з керівниками "Слов'янського корпусу", які воювали в Сирії на боці уряду, а потім були засуджені до тюремного ув'язнення у Росії.

Кілька днів тому "Апостроф" писав про те, що в Сирії загинув черговий найманець ПВК Вагнера.