RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Рейтинг Freedom House щодо свободи інтернету: Україна продовжує втрачати позиції

Україна продовжує втрачати позиції в рейтингу свободи інтернет-простору, який складається неурядовою організацією Freedom House.

Рейтинг під назвою "Маніпулювання соціальними міді для підриву демократії" (Manipulating Social Media to Undermine Democracy) опублікований на сайті організації.

У 2017 році наша країна набрала 45 балів (чим більше, тим гірша ситуація), продовжуючи знаходиться в категорії "частково вільних країн". Зазначимо, що рейтинг України регулярно падає з 2012 року. Однак "частково невільною країною" вона опинилася в 2014 році.

"В Україні знизилася свобода інтернету після безпрецедентної цензури російських онлайн-платформ і вбивства провідного незалежного онлайн-журналіста Павла Шеремета", - йдеться в доповіді.

Також підкреслюється, що на ситуацію зі свободою інтернету значно впливає і використання "тролів" обома сторонами конфлікту на Донбасі.

"Маніпуляції контентом тролів на користь обох сторін конфлікту процвітали в соціальних мережах, і українська влада використовували конфлікт, щоб виправдати зростаючі вторгнення в інтернет-свободу. У безпрецедентному акт цензури президент Петро Порошенко повністю заблокував кілька популярних онлайн-платформ, в тому числі соціальну мережу ВКонтакте, на тій підставі, що вони становлять загрозу національній безпеці. Українська влада також продовжували блокувати сайти, визнані антиукраїнськими, в той час як сепаратистські сили в окупованих регіонах обмежували контент, який розглядався в якості підтримки українського уряду або української культурної ідентичності", - пишуть у Freedom House.

Відзначається, що на підконтрольних бойовикам "ЛНР" "ДНР" територіях діють або "республіканські" інтернет-провайдери, або трафік йде через Росію.

Серед позитивних аспектів організація виділяє розвиток ринку телекомунікаційних послуг, який є досить ліберальним, а також зростання інтернет-покриття в нашій країні (показник сягнув 63% у 2016 році).

Також у Freedom House відзначили і значне число фейків, які поширюються Кремлем в інформаційному просторі України.

"Український онлайн-інформаційний ландшафт також піддається маніпуляціям з боку осіб, які представляють інтереси Росії. Сфабриковані або навмисно вводить в оману інформація, що представляє потрібні для Кремля наративи, регулярно поширюється в онлайн-новинних статтях, орієнтованих на російськомовну аудиторію, у тому числі на українців", - наголошується в доповіді.

Підкреслюється, що Кремль виробив і нову тактику троллінгу в соцмережах: тепер активно використовуються фейкові акаунти, які зовні намагаються копіювати атрибутику українських патріотів.

Також звертається увага, що "українська влада карала за діяльність на сторінках соціальних мереж і акаунтах, які, на їхню думку, містили "заклики до екстремізму або сепаратизму" чи іншим чином загрожували територіальній цілісності України", в той час як сепаратисти переслідують блогерів з проукраїнською позицією.

Крім цього, Freedom House зазначає, що сайт "Миротворець" вніс у свою базу українських журналістів, які отримали "акредитацію" "ДНР", тоді як сепаратисти склали список "українських пропагандистів", опублікувавши особисті дані деяких представників українських ЗМІ.

Окремо згадуються і часті кібератаки проти України.

"Український бізнес, урядові сайти і національна інфраструктура часто піддаються кібератакам. Спостерігачі відзначають, що більшість атак, схоже, відбуваються з Росії. Хакерські колективи, такі як проросійський "Кібер-Беркут" і націоналістичні українські "Кібер-війська", зламували сайти і забезпечували витоку інформації для дискредитації своїх супротивників", - йдеться у звіті.

Ситуація в інших країнах

Росія. Рейтинг РФ у сфері свободи інтернету продовжує погіршуватися, склавши в цьому році 66 балів (у минулому році – 65 балів). З 2015 року Росія є "невільною країною" і продовжує перебувати в цій категорії і по нині.

Білорусь. Країна за весь період спостережень (з 2011 року) перебуває у категорії "невільних". У цьому році Білорусь набрала 64 бали, що на два пункти більше, ніж у минулому.

Грузія. Рейтинг свободи інтернету в країні стабільно зростає, склавши в цьому році 24 бали (у минулому – 25 балів). З 2012 року Грузія є "вільною країною".

Естонія. Країна демонструє один з кращих показників у світі за свободу інтернету. Як і в минулому році, в 2017 році Естонія набрала 6 балів ("вільна країна").

США. Залишається в категорії "вільних країн", хоч рейтинг дещо погіршився: 21 бал у 2017 році порівняно з 18 балами в минулому році.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Freedom House пояснили, чому в одному зі своїх рейтингів "зафарбували" окупований Крим таким же кольором, як і Росію.