RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Війська Асада причетні до найбільшої хімічної атаки в Сирії – Reuters

Вперше доведено зв'язок між складом хімічної зброї урядових військ Сирії та хімічної атакою з використанням зарину в оазисі Гута (передмістя Дамаска) 21 серпня 2013 року, в результаті якої, за різними даними, загинуло від 281 до 1729 осіб.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на тести, які провели лабораторії Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

Нагадаємо, позиції в оазисі Гута з часу початку громадянської війни в Сирії в 2011 році і до цих пір утримують повстанці, яких підтримує Захід.

Як кажуть джерела на умовах анонімності, маркери на зразках, взятих у Гуті, збігаються з маркерами на зразках, які були взяті на місці інших хімічних атак: Хан Аль-Асал в березні 2913 року і Хан-Шейхун в квітні 2017 року.

Як говорять дипломатичні джерела, дані висновки є основною доповіді комісії ОЗХЗ для ООН про хімічної атаки в Хан-Шейхуні, де відповідальність покладалася на війська Асада. Однак тоді в цю доповідь не була включена інформація про причетність урядових військ до атаки зарином в Гуті в 2013 році, оскільки мандат комісії на це не поширювався.

"Як і у всій науці, це слід повторити кілька разів, але це було значне відповідність і серйозна лабораторна робота", - сказав один із співрозмовників агентства.

Незалежні експерти, проте, заявляють, що ці висновки є найбільш сильними науковими доказами на сьогоднішній день, що сирійський уряд несе відповідальність за хімічну атаку в Гуті.

Нагадаємо, США, ЄС, Ліга арабських держав та інші країни покладали відповідальність за застосування хімічної зброї у Гуті на уряд Сирії, але Дамаск і Росія звинувачувала в цьому сирійських повстанців.

Як повідомляв "Апостроф", держсекретар США Рекс Тіллерсон поклав частину відповідальності на РФ за хімічні атаки режиму Асада.