RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Стало відомо, як Трамп зруйнував довгострокові плани Європи з упокорення Ірану

Президент США Дональд Трамп виходом Америки з ядерної угоди з Іраном зірвав довгострокові плани Європи з упокорення Тегерану.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив відомий журналіст, оглядач-міжнародник Іван Яковина.

За його словами, Європа дійсно сильно образилася на США через такий крок.

"Справа в тому, що європейці збудували навколо Ірану довгострокову стратегію, і американці за Барака Обами (екс-президента США, - ред.) теж дотримувалися цієї стратегії. Вона полягає в тому, щоб зробити з Ірану Радянський Союз. У якому сенсі? Завалити Іран західними продуктами: джинсами, жуйками, фільмами, музикою та іншим, провести туди інтернет, щоб іранське суспільство, в першу чергу молодь, яка становить там переважну більшість населення, швидко інтегрувалися в західне суспільство", - зазначив Яковина.

Він уточнив, що, коли молоді іранці будуть ментально прив'язані до Заходу, їм не буде ніякого сенсу воювати з ким би то не було. Якщо їх бізнес буде зав'язаний на Заході, їх спосіб життя буде пов'язаний із Заходом, ці люди вже не будуть бачити ніякої цінності в підтримці ісламської республіки і цінностей - з упором на слово "ісламський".

"Швидко йшли б революційні реформи зсередини країни. Іран таким чином мутував би, як Радянський Союз, який на початку 1980-х років був хардкорною комуністичною державою, а до кінця 1980-х перетворивсяна труп самого себе минулого, який наполовину розкладається. Вестернізувався Радянський Союз досить швидко, відкрилися McDonald's тощо. Тобто у західних країн була така ж стратегія", - уточнив журналіст.

Яковина підкреслив, що зараз, коли Іран знову заганяється в ізоляцію, мова про його вестернізацію вже не йде.

"Це буде дуже складно, якщо буде повністю ліквідована ядерна угода, якщо європейці відмовляться від неї. Все це молоде пасіонарне суспільство в Ірані знову згуртується навколо лідерів, які поведуть їх на священну війну проти Заходу. І це буде дуже погано як для Заходу, так і для Ірану. У першу чергу для Ірану, так як він буде відкинутий на десятиліття назад. Дуже шкода цю країну, країна непогана, люди чудові, вони більш європейські за своїм способом мислення, ніж араби. Але, на жаль, така історія зараз трапилася", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін хоче повернути Донбас на своїх умовах, Україні буде дуже важко відмовитися - відомий журналіст.