RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Вчені виявили останки невідомого раніше виду мавп

Вчені з Лондонського інституту зоології виявили в Китаї, в гробниці жінки, яка була похована близько 2200-2300 років тому, останки невідомого виду гібонів.

Про це повідомляє Naked science.

Відзначається, що частковий скелет мавпи був знайдений ще в 2004 році, а детальне вивчення і порівняння його з сучасними приматами показало, що скелет належить невідомому і на даний момент повністю зниклому виду.

На думку дослідників, виявлена гробниця належить бабусі першого імператора-об'єднувача Китаю Цинь Шихуанді - Ся. Гібони жили в центральних і південних областях Китаю ще кілька сотень років тому, не дивлячись на те, що на сьогоднішній день ареал їх проживання обмежується крайнім Південним Сходом Китаю і сусідніми країнами, такими як Лаос, В'єтнам, Таїланд.

У наш час їх залишилося тут всього чотири види, але старовинні китайські літописи зберегли описи інших мавп, що відрізняються від тих, які живуть сьогодні. Вони були досить численні і вважалися благородними і мудрими істотами, завдяки чому нерідко сусідять з імператорами і на зображеннях.

Точну дату зникнення гібонів дослідники назвати не можуть, але пов'язують її з охотою і сільськогосподарською діяльністю людини, які привели до скорочення природного ареалу.

Новий вид отримав назву Junzi, "цзюнь-цзи", що можна перевести як "гідна, благородна людина".

Нагадаємо, не так давно "Апостроф" повідомляв, що українські археологи виявили в гирлі Дніпра затонулий корабель, побудований приблизно в 16 столітті.