RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

​На острові в Індійському океані знайшли останки гігантської стародавньої істоти: фото

В Австралії знайшли останки найбільшого представника трилобітів - членистоногих, що населяли Світовий океан між 540 і 252 мільйонами років тому, який отримав відповідне найменування - Redlichia rex.

Про це повідомляє naked-science.ru.

Трилобіти були древніми і неймовірно поширеними членистоногими, що населяли Світовий океан між 540 і 252 мільйонами років тому. Навіть сьогодні палеонтологи налічують десятки тисяч їх видів, чиї хитинові екзоскелети непогано зберігаються і виявляються у відкладеннях по всьому світу. Редліхіди - представники ранніх трилобітів, що існували в кембрійських епоху, близько 500 мільйонів років тому. А недавно в Австралії знайшлися останки найбільшого їх представника, який отримав відповідну назву - Redlichia rex.

Джеймс Холмс (James Holmes) і його колеги з Університету Аделаїди описують перш невідомий вид в статті, опублікованій в журналі Systematic Palaeontology. Варто сказати, що гігантськими розмірами трилобіти не відрізнялися, і цей велетень досягав 30 сантиметрів, але і це було вдвічі більше всіх його сусідів. За словами вчених, назва пов'язана не тільки з розмірами стародавнього членистоногого, але і з його анатомією. Він був озброєний потужними кінцівками зі страхітливими шипами, які, ймовірно, допомагали йому в полюванні.

Останки Redlichia rex виявлені на острові Кенгуру поблизу південного узбережжя Австралії. Цікаво, що на панцирах багатьох з них зустрічаються сліди впливу знарядь невідомих хижаків. Тут же виявляються і копроліти - скам'янілі виділення тварин, в складі яких зустрічаються речовини тканин самих трилобітів. Вчені припускають, що представники цього виду могли практикувати канібалізм, вступаючи в сутички один з одним і поїдаючи програвшого. Однак можливо, що на них самих полював невідомий і ще більш великий хижак, такий як аномалокаріс - гігантська креветка кембрія.

Як повідомляв "Апостроф", група вчених під час розкопок в регіоні Дамухі на Кубі виявила велику кількість останків літаючих рептилій, які проживали на Землі в крейдяний період (145 млн - 66 млн років тому), - птерозаврів.