RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вливаються дуже великі гроші: озвучено тривожний прогноз щодо переділу Арктики

На сьогоднішній день Російська Федерація зробила Арктику одним з головних напрямків для суперництва з Заходом, але й інші країни зацікавлені в цих територіях.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами політолога Андрія Окари, в Росії тема Арктики стала популярною за останні роки в якості якоїсь компенсації за провали на інших напрямках конкуренції з Заходом, де Росія показує себе неефективним суперником.

"А в Арктиці, вважається, вона має абсолютні переваги, що і ставить цей регіон у пріоритет для урядових ініціатив РФ. У російській політиці чітко простежується намір інтегрувати арктичні геоекономічні ресурси в світову економічну систему на вигідних для Росії умовах. Крім того, люди, зайняті в сфері освоєння Арктики, мають корупційний інтерес, адже сюди вливаються дуже великі гроші і відстежувати їх розподіл досить важко", - сказав він.

Відзначається, що активізація Західних держав в Арктиці, в тому числі і військова, дійсно обумовлена таненням льодовиків, тому що відкривається дорога до експансії в цей регіон, а також - російській загрозі. І саме на Півночі вона дуже відчутна. Жодна з конкуруючих держав і близько не має такої протяжності океанічного шельфу, такої кількості криголамів і баз, як Російська Федерація.

У свою чергу, політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі заявив, що не варто трактувати ситуацію в Арктиці як однозначно виграшну для Кремля.

"Перевага Росії в Арктиці однозначна, але в той же час існують лазівки, що дозволяють Заходу "переграти" росіян. По-перше, Росія є членом Міжнародної конвенції з морського права, згідно з умовами якої російська частка арктичного шельфу не є такою вже значною. По друге, Штати цілком можуть скласти конкуренцію Росії, і вони вже опрацьовують можливості. Зокрема, США виділили 750 мільйонів доларів на розвиток власного криголамного флоту. Також до цієї стратегії можна віднести потуги Трампа щодо купівлі Гренландії", - підкреслив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Чому Трамп хоче стати "королем Півночі" і при чому тут Україна.