RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Норвегії заявили про операцію Росії із прориву оборони НАТО: подробиці скандалу

Найбільша російська підводна операція з часів холодної війни за участю атомних човнів проходить в Північній Атлантиці.

Про це заявила норвезька телерадіокомпанія NRK, посилаючись на джерела у військовій розвідці.

Всього в цих маневрах задіяно десять російських підводних човнів, вісім з яких - атомні. Завдання деяких з них - як можна глибше проникнути в Атлантику, не будучи виявленими.

Метою цієї операції, яка почалася минулого тижня в Баренцевому і Новежском морях, є відпрацювання прориву оборонних рубежів НАТО і таємного підходу до східного узбережжя США. Її тривалість, за даними джерел, складе не менше 60 днів.

Стверджується, що російські підводні човни відпрацьовують прорив лінії протичовнової оборони НАТО в Північній Атлантиці між Гренландією, Ісландією і Великобританією (GIUK) і потайний вихід в максимально віддалені райони Атлантики на захід від Гренландії.

"Це відповідає тенденції, яку ми спостерігаємо при збільшенні активності в Росії. Ми бачимо Росію, яка модернізувала свої збройні сили і все більше діє поблизу Норвегії", - прокоментував цю інформацію норвезький міністр оборони Франк Бакке-Єнсен.

У російських ЗМІ з'явилася інформація з посиланням на власні джерела про те, що вихід підводних човнів зі своїх баз на Кольському півострові в Баренцове і Норвезьке моря був виконаний в ході планових тренувань.

Цікаво, що під час початку операції відбувалася зустріч міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з міністром закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сорейде.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час військових навчань "Грім-2019" в Росії сталася нештатна ситуація.