RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вбивали ворогів Лукашенко: білоруський екс-спецназівець дав шокуючі свідчення

Президент Білорусі Олександр Лукашенко може бути замовником гучних убивств трьох опозиціонерів, які сталися 20 років тому.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на DW.

Унікальні подробиці цієї справи розкрив громадянин Білорусі 41-річний Юрій Гаравський, який рік тому втік із країни та попросив політичного притулку у Європі.

На початку 2000-х років чоловік був бійцем спеціального загону швидкого реагування. Саме тоді його засновник підполковник Дмитро Павліченко навесні та восени 1999 року віддав наказ про викрадення політичних опонентів Олександра Лукашенка - екс-голови МВС Юрія Захаренка, екс-голови Центрвиборчкому Віктора Гончара та бізнесмена Анатолія Красовського. Усі трое вимагали відставки Лукашенка з посту президента.

Гаравський стверджує, що підполковник Павліченко власноруч застрелив усіх трьох бранців. А наказ про це отримав від самого Лукашенка. Крім того, про це знали тодішні голова МВС Юрій Сіваков та секретар Ради безпеки Віктор Шейман. Складність полягає у тому, що не залишилося жодної доказової бази. Усі накази віддавалися усно. Письмових свідчень і відеозаписів немає.

Нагадаємо, що білоруський СОБР (спеціальний загін швидкого реагування - ред.) у 2004 році спецдоповідач ПАРЄ Хрістос Пургурідес назвав "ескадроном смерті під керівництвом Павліченка".

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що президент Білорусі Олександр Лукашенко жорстко висловився про об'єднання країни з Росією.