RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені назвали несподівану причину смертоносної спеки на всій Землі

Дослідники з Колумбійського університету (США) виявили збільшення в п'ять разів частоти і розміру специфічних хвиль в висотних струменевих течіях північної півкулі, які викликають приплив гарячого субтропічного повітря в Північну Америку, Європу та Азію.

Про результати досліджень повідомляє видання Science Alert.

Проаналізувавши кліматичні дані за 1979-2018 роки, вчені з'ясували, що через формування в струменевих течіях північної півкулі певних хвиль в 20 разів підвищується ризик сильної спеки в регіонах, де вирощують сільськогосподарські культури.

Повітряні потоки, які називають хвилями Россбі, являють собою вигини висотних вітрів і підрозділяються на кілька видів, два з яких викликають приплив гарячого субтропічного повітря в Північну Америку, Європу і Азію.

За розрахунками дослідників, присутність хвиль Россбі в струменевих потоках два тижні або довше призводить до того, що виробництво сільськогосподарських культур скорочується в зачеплених регіонах в середньому на 4 відсотки або на 11 відсотків максимум.

Аналіз кліматичних даних за останні сорок років показує, що частота і розміри хвиль Россбі збільшилися в п'ять разів.

Як повідомляв "Апостроф", з 16 по 18 грудня в Україні очікується абсолютно не зимова погода, на заході України повітря прогріється до 15 градусів тепла.