RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Вчені зробили жахливу заяву про масове вимирання розумних тварин

За останні 40 років популяція дельфінів в Індійському океані скоротилася на 90% в результаті промислового рибальства.

Про це повідомляє Independent.

Вчені провели дослідження, об'єднавши результати лову китоподібних з 1981 по 2016 роки. За їх словами, причиною стількох смертей стали спеціальні сітки для лову тунця. Ці сітки підвішують на поверхні води довжиною до 30 км, а глибиною до 20 м. Такий метод лову є забороненим у відкритому морі.

Жертвами сіток ставали саме дельфіни, ймовірно, прилов досяг піку в майже 100 тисяч особин на рік протягом 2004-2006 років, і зменшився до 80 тисяч, незважаючи на збільшення промислу тунця в зябрових мережах.

Вчені роблять висновок, що з 1950 по 2018 роки було вбито 4,1 мільйона дрібних китоподібних, в середньому їх кількість становить 13% від 2018 року. Втім, справжні цифри можуть бути значно більшими, припускають біологи.

Нагадаємо, дельфіни вважаються тваринами з розвиненим інтелектом: розмір мозку дельфінів у співвідношенні з розміром їхнього тіла набагато більший, ніж у шимпанзе, а їх поведінка, на думку фахівців, свідчить про високий ступінь розумового розвитку. За результатами досліджень, дельфіни не тільки мають "словниковий запас" до 14 000 звукових сигналів, який дозволяє їм спілкуватися між собою, але і мають самосвідомість, "соціальну свідомість" і емоційне співчуття, готовність допомогти новонародженим і хворим, виштовхуючи їх на поверхню води.

Як раніше повідомляв "Апостроф", на території Колумбії і Венесуели вчені виявили останки гігантської черепахи, яка населяла Південну Америку 13-7 мільйонів років тому.