RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Трамп потрапив в гучний скандал через расистське гасло: відео та пояснення

Президент США Дональд Трамп знову втрапив у скандал після того, як у своєму Twitter опублікував відео із суперечливим расистським гаслом.

Так, 28 червня, Дональд Трамп на свій сторінці в Twitter зробив репост відео, оприлюдненого одним з його прихильників.

На запису був відзнято парад гольф-карів, який провели на підтримку американського президента мешканці містечка Те-Вілліджіс (Флорида), де живуть переважно білі пенсіонери консервативних поглядів. Подія пройшла 14 червня, у день народження Дональда Трампа.

На відеозаписі один з чоловіків кілька разів вигукує скандальне гасло White power [можна перекласти як "Влада білих"], яке в США зазвичай використовують ультраправі націоналісти. На його гольф-карі було прикріплено табличку "Трамп 2020".

Твіт Трампа вже видалено, проте розміщене ним відео можна подивитися у сюжеті нижче:

Попри те, що подібне гасло звучить вкрай суперечливо на тлі вибуху антирасистських протестів у США, Трамп опублікував його зі схвальним коментарем: "Спасибі чудовим людям з Те-Вілліджіс" (Thank you to the great people of The Villages).

В офіційному Twitter-акаунті Трампа відео було розміщене понад три години та встигло викликати величезний негативний резонанс, після чого було видалене.

У Білому домі пояснили, що, розміщуючи запис, президент не помітив суперечливих вигуків своїх прихильників.

"Президент Трамп є великим шанувальником Те-Вілліджіс, — офіційно пояснив заступник прессекретаря Білого дому Джадд Дір. — Він не чув тієї заяви, яке звучить на відео".

Як відреагували в США

На тлі хвилі протестів у США, спровокованих загибеллю афроамериканців Джорджа Флойда та Рейшарда Брукса від рук поліцейських, несподіваний ретвіт Трампа спровокував різку критику преси та навіть однопартійців президента.

Тім Скотт, єдиний темношкірий сенатор-республіканець, в ефірі CNN дорікнув Трампу за "образливе" відео.

"Немає жодних сумнівів у тому, що він не повинен був ретвітити це [відео], і був просто зобов’язаний зняти його", — сказав Скотт, який назвав "образливим" і "непрощенним" епізод зі скандальними вигуками, який розмістив у своєму Twitter президент США.

Водночас Коді Кінан, колишній спічрайтер Барака Обами, прокоментував цей твіт у контексті загальної стратегії переобрання Трампа.

"Як щодо того, щоб опустити [увесь театр] кабукі, де працівники Білого дому анонімно пишуть репортерам, що вони не мають до цього [скандального твіта Трампа] жодного відношення, де кожен сенатор [республіканець] вдає, що нічого не помітив, і просто визнати, що всі вони — частина передвиборчої COVID-кампанії "Трамп 2020 — влада білих", — написав Кінан.

А головний суперник Дональда Трампа Джо Байден, колишній віцепрезидент США, нагадав Трампу про скандальну заяву після подій у Шарлоттсвіллі, коли в протистоянні американських ультраправих з антифашистами загинула людина, проте президент не став засуджувати перших.

"Сьогодні президент поділився відеозаписом людей, які вигукують „Влада білих“, і сказав, що вони „чудові“. Так само, як він це зробив після Шарлоттсвілля. Ми боремося за душу нації — і президент вже обрав сторону. Але будьте впевнені: цю битву виграємо ми", — заявив Байден.

Тим часом члени урядової команди в США намагаються захистити Трампа. Міністр охорони здоров’я США Алекс Азар вранці 28 червня в відповідь на питання CNN заявив, що не бачив скандальний президентський твіт, однак висловив переконання, що Трамп не підтримує перевагу білих.

"Я не бачив ані цього відео, ані цього твіту, але, вочевидь, ні президент, ні його адміністрація, ні я б не зробили нічого на підтримку панування білих або чогось ще, що підтримувало б подібну дискримінацію, — заявив Азар. — Вочевидь, президент, я і вся його адміністрація виступили б проти будь-яких актів на підтримку переваги білих".

І все ж багато правозахисників бачать в особі Трампа одного з найвпливовіших прихильників расової переваги білих в історії країни, пише The Guardian. Видання цитує коментар Ендрю Штройлайна, директора зі зв’язків з європейськими медіа з організації Human Rights Watch.

За його словами, нова Twitter-витівка Трампа «не є дивною для людини, яка називає неонацистів „прекрасними людьми“ і влаштувала білих націоналістів на посади в Білому домі». І все ж Штройлайн називає скандальний епізод «дуже небезпечним».

"У той час, як його рейтинги падають, він хоче расової війни", — вважає Штройлайн.

Детальніше про американські протести проти расизму читайте в матеріалі "Апострофа": "Ми спалимо цю систему під три чорти": чому протести в США були неминучі.