RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Між Грецією і Туреччиною в Середземному морі конфлікт - "будь-яка іскра може призвести до катастрофи"

У східному Середземномор'ї загострилася ситуація між Грецією та Туреччиною через спірні питання розпорядження природними ресурсами в регіоні, де Туреччина розпочала бурові роботи.

Про це повідомляє Evronews.

Турецький уряд піддав сумніву претензії Греції на ексклюзивні права у водах, розпочавши обстеження за допомогою дослідницького судна Oruc Reis. Також Туреччина розпочала пошук вуглеводнів у водах, де Кіпр вимагає виключних економічних прав.

В Греції заявили, що турецьке судно перебуває над континентальним шельфом країни, де вона має ексклюзивні права на потенційні підводні родовища газу та нафти. Греція направила власні військові кораблі для витіснення турецької флотилії, оголосивши про проведення військових та морських навчань поблизу місця проведення Туреччиною бурових робіт.

В понеділок, 24 серпня, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Грецію в загрозі навігаційній безпеці.

"Туреччина не зробить ні найменшого кроку назад щодо операцій "Орус-Рейс", ні стосовно нашого (морського) флоту, - сказав він. - Навпаки, Туреччина буде діяти більш рішуче щодо захисту своїх прав і законів в регіоні".

Міністерство оборони Кіпру заявило, що з середи, 26 серпня, військові літаки та кораблі військово-морського флоту з Франції, Італії, Греції та Кіпру будуть проводити повітряні та морські військові навчання біля острівної держави Східного Середземномор'я.

Франція та Греція розмістять як літаки, так і військові кораблі в рамках навчань 26-28 серпня, тоді як Кіпр активує свою систему ППО для перевірки своїх можливостей.

Кризу в Східному Середземномор'ї планують обговорити на неформальній зустрічі в Берліні міністри закордонних справ ЄС.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас закликав сторони до деескалації напруженості, попередивши, що "іскра може призвести до катастрофи".

"Нинішня ситуація у східному Середземномор'ї ... гра з вогнем, і будь-яка іскра, хоч і незначна, може призвести до катастрофи", - заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас після зустрічі зі своїм грецьким колегою Нікосом Дендіасом.

Маас заявив, що Німеччина та весь ЄС стоять поруч із Грецією "у твердій солідарності".

Як повідомляв "Апостроф", Туреччина відкрила в Чорному морі найбільше в своїй історії родовище природного газу об'ємом 320 мільярдів кубометрів і планує відмовитися від імпорту блакитного палива. За словами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, чорноморський газ стане доступний для жителів Туреччини в 2023 році.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: