RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Найбільші банки світу викрили в "відмиванні" трильйонів доларів: в схемі засвітився Манафорт

Новий витік даних щодо трансакцій на суму близько 2 трильйонів доларів свідчить, що деякі найбільші банки світу дозволяли "відмивати" гроші по всьому світу. Йдеться про близького друга Путіна Аркадія Ротенберга, якому Barclays Bank у Лондоні дозволив обходити санкції і користуватися фінансовими послугами на Заході, а також про екс-главу виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта, який був засуджений за шахрайство і ухилення від сплати податків.

Про це йдеться в матеріалі The Guardian.

Це останній із низки витоків інформації за п’ять років, які розкрили таємні угоди, "відмивання" грошей та фінансові злочини. Йдеться про US Financial Crimes Enforcement Network (мережі США із боротьби з фінансовими злочинами при Міністерстві фінансів США), що налічує понад 2500 документів. Банки повинні повідомляти цей орган про усі підозрілі дії з коштами у доларах США, навіть якщо транзакції відбувалися в інших країнах.

Що таке файли FinCEN?

Файли FinCEN - це понад 2500 документів, більшість з яких - файли, які банки надсилали владам США в період з 2000 по 2017 рік.

Ці документи є одними з найбільш ретельно охоронюваних таємниць міжнародної банківської системи.

Вони отримали інформацію від Buzzfeed News і поділилися з групою, яка об'єднує журналістів-розслідувачів з усього світу, які розподілили їх серед 108 інформаційних організацій у 88 країнах. Сотні журналістів переглядали банківську документацію, розкриваючи деякі види діяльності, про які банки воліли б не повідомляти громадськості.

Як пише The Guardian, у файлах SAR згадується колишній глава виборчої кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт, який перед цим співпрацював з експрезидентом України Віктором Януковичем і пізніше був засуджений за шахрайство і ухилення від сплати податків.

З 2012 року банки почали відзначати діяльність, пов'язану з Манафортом, як підозрілу. У 2017 році JP Morgan Chase подав звіт про банківські перекази на суму понад 300 мільйонів доларів за участю підставних компаній на Кіпрі, які співпрацювали з Манафортом.

Як здійснювалося "відмивання" грошей

"Відмивання" грошей - це процес вилучення брудних грошей - доходів, одержаних злочинами, такими як торгівля наркотиками або корупція, та отримання їх на рахунку в шанованому банку, де це не буде пов’язано зі злочином.

Той же процес необхідний, якщо ви російський олігарх, проти якого західні країни ввели санкції, щоб не дати вам отримати гроші на Заході.

Банки повинні переконатися, що вони не допомагають клієнтам відмивати гроші або переміщувати їх так, щоб порушувати правила.

Фергус Шиель з Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) заявив, що файли з витоку є "свідченням того, що банки знають про величезні потоки брудних грошей по всьому світу".

За його словами, документи також висвітлюють надзвичайно великі суми грошей: документи у файлах FinCEN охоплюють близько 2 трлн. доларів транзакцій.

Що розкрито

HSBC дозволив шахраям переміщати мільйони доларів вкрадених грошей по всьому світу, навіть після того, як дізнався від американських слідчих, що ця схема була шахрайством.

JP Morgan дозволив компанії перемістити понад 1 млрд доларів через лондонський рахунок, не знаючи, кому він належить. Пізніше банк виявив, що компанія може належати мафіозі у списку 10 найбільш розшукуваних ФБР.

Є докази того, що один із найближчих соратників президента Росії Володимира Путіна Аркадій Ротенберг використовував Barclays Bank в Лондоні. Частину готівки використовували для придбання творів мистецтва.

Deutsche Bank переміщував брудні гроші відмивачів коштів за організовану злочинність, терористів та наркоторгівців.

Standard Chartered переводив готівкові кошти для Арабського банку більше десяти років після того, як рахунки клієнтів в іорданському банку використовувались для фінансування тероризму.

Чим важливий цей витік

Протягом останніх років відбувся ряд значних витоків фінансової інформації, зокрема:

  • 2017 Paradise Papers - величезна партія документів від офшорного постачальника юридичних послуг Appleby та постачальника корпоративних послуг Estera. Вони працювали разом під назвою Appleby, поки Естера не стала незалежною в 2016 році. Вони розкрили офшорні фінансові відносини політиків, знаменитостей та керівників підприємств
  • 2016 Панамські документи - документи, що потрапили в юридичну фірму Mossack Fonseca, показали більше про те, як заможні люди використовували офшорні податкові режими на свою користь
  • 2015 Swiss Leaks - Документи швейцарського приватного банку HSBC показали, як він використовував закони про банківську таємницю країни, щоб допомогти клієнтам уникнути сплати податку
  • 2014 LuxLeaks містив документи бухгалтерської фірми PricewaterhouseCoopers, які свідчать про те, що великі компанії використовували податкові угоди в Люксембурзі, щоб зменшити суму, яку вони мали сплатити

Папери FinCEN відрізняються тим, що, це не просто документи однієї або двох компаній - вони надходять від низки великих банків світу і висвітлюють низку потенційно підозрілих видів діяльності, що стосуються компаній та приватних осіб, а також порушують питання про те, чому банки, які помітили цю діяльність, не завжди на них реагували.

FinCEN заявив, що витік може вплинути на національну безпеку США, скомпрометувати розслідування та загрожувати безпеці установ та осіб, які подають звіти.

Як повідомляв "Апостроф", у США розгорівся скандал після того, як колишній глава відділу розвідки міністерства внутрішньої безпеки (МВБ) США Кріс Мерфі заявив, що його змушували применшувати загрозу російського втручання в президентські вибори в Штатах, адже це виставляло в поганому світлі Дональда Трампа.