RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

У Португалії подала у відставку топ-чиновниця через смерть українця в аеропорту

Через скандал навколо смерті 40-річного українця Ігоря Гоменюка в аеропорту Лісабона, глава Служби у справах іноземців та кордонів (SEF) Португалії Кріштіна Гатош подала у відставку.

Про це повідомляє Reuters.

Гоменюк помер в березні цього року в ізоляторі аеропорту Лісабона після того, як його жорстоко побили в кімнаті без камер спостереження. Троє офіцерів міграційної служби, причетні до його побиття, були затримані, їм пред'явили звинувачення у вбивстві.

Скандал знову розгорівся після непідтвердженої інформації про те, що SEF нібито хоче встановити в центрах утримання "тривожні кнопки". Правозахисники вважають, що це неадекватна реакція на інцидент.

Як визнала Гатош в недавньому інтерв'ю португальському телеканалу RTP, загиблий українець "явно зазнав тортур". Після цього тиск на неї з боку правозахисників посилився. За словами представника португальської Amnesty International Педро Нето, це не перший випадок неналежного поводження з іноземцями, які прибувають в Португалію.

У Міністерстві внутрішніх справ Португалії, якому підпорядкована міграційна служба, заявили, що Гатош подала у відставку за власним бажанням. У відомстві пояснили це реформою, яка дасть можливість чіткіше розділити поліцейські та адміністративні повноваження при роботі з мандрівниками і мігрантами і застосовувати "більш людяний і менш бюрократичний підхід".

При цьому в SEF не уточнили, чи пов'язана відставка зі скандалом через загибель українця.

Депутат від опозиційної Соціал-демократичної партії (PSD) Рікардо Лейте написав в Twitter, що, "коли стали відомі обставини смерті громадянина України в аеропорту Лісабона, відставка була єдиним можливим виходом".

Як повідомляв "Апостроф", 30-річний заробітчанин з Вінницької області трагічно загинув під час роботи в Польщі .