RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У NASA показали вражаючі фото зміни клімату на Землі

NASA опублікувало серію супутникових знімків "до і після", що показують, як зміна клімату та інші чинники змінюють нашу планету.

Про це пише Mail Online.

Серія фотографій, названа "Образи змін", зроблена з космосу і показує трансформації, що відбулися в результаті зміни клімату, урбанізації, повеней і пожеж.

Вона включає скорочення льодовиків в Новій Зеландії, сніг в пустелі Сахара, танення льоду в Канаді і скорочення поїздок в Ухань, Китай, через обмеження, пов'язаних з коронавірусом.

Колекція, що складається з більш ніж 500 зображень, в тому числі знімків до і після, зроблених з різницею в кілька тижнів або десятиліть, показує реальність зміни клімату на Землі.

Зображення представлені у вигляді інтерактивної галереї на сайті NASA. Вони зроблені в різних куточках земної кулі, в різні моменти часу і розділені на категорії.

Зокрема показано танення льодовиків в Антарктиді. Сині області на зображенні 2020 року - це максимальне скупчення талої води - протяжністю 140 кілометрів - коли-небудь зареєстроване на шельфовому льодовику Георга VI. Ця масивна плита льодовикового льоду виступає із західного боку Антарктичного півострова і плаває у водах, що відокремлюють півострів від острова Олександра. Такі басейни можуть дестабілізувати шельфові льодовики, але Георг VI вважається досить міцним, щоб протистояти їм.

Два знімка з околиць китайського міста Ухань, зроблені в січні і лютому 2020 року, демонструють скорочення трафіку після введення карантину. Яскраві області на цих нічних знімках - це вогні Уханя і прилеглих населених пунктів. Світлові нитки, що з'єднують ці області на січневому знімку, шосе. Більшість автомагістралей зникли на лютневому знімку, зробленому після того, як влада Китаю призупинила поїздки в спробі стримати поширення коронавируса.

Є і позитивні зміни. Так, територія Південного Уельсу, Австралія, в 2018 році, після трьох посушливих років, виглядала випаленою. На початку 2020 року почалися сильні дощі, які повернули регіону зелені пейзажі.

Також є фото відновлення гори Сент-Хеленс, Вашингтон. У 1980 році відбулося сильне виверження вулкана Сент-Хеленс, що знищило сотні квадратних метрів лісів. Чотири роки по тому, як видно на знімку 1984 года, потерпілий ландшафт як і раніше залишався безплідним. Але через чотири десятиліття в регіоні спостерігався значний підйом, як видно на знімку 2020 року. Великі білі області - це сніг.

Як повідомляв "Апостроф", на острові Галіндез в Антарктиді, де розташована станція "Академік Вернадський", від льодовика Woozle Hill відколовся край льоду.